Posjeta mostarskih imama Sarajevu

812
Miz Mostar Aktivnosti

Imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar su u srijedu, 20. novembra 2013. godine, boravili u humanoj, radnoj i rekreativnoj posjeti Sarajevu.

Po dolasku u Sarajevo mostarski imami su obišli improvizirano šatorsko naselje ispred OHR-a i tom prilikom posjetili roditelje i djecu iz Konjević Polja koji preko 40 dana borave u hladnim šatorima zbog diskriminacije i kršenja ljudskih prava svoje djece.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar je okupljenim roditeljima rekao da je ovo što se njihovoj djeci dešava civilizacijska sramota u danu koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta. Istakao je da nema riječi kojima bi se moglo opisati stanje i iskustvo kroz koje oni prolaze.

Prenio je poruku podrške i razumjevanja koju im iskazuju braća Bošnjaci iz južnih dijelova naše zemlje, iz Hercegovine. Svi imami su izrazili svoju podršku roditeljima i djeci iz Konjević Polja u nadi da će se u što skorije vrijeme iznaći rješenje njihovog problema. Ispred roditelja i djece riječi zahvalnosti uputio je gosp. Muhamed Ahmetović, predsjednik Savjeta roditelja iz Konjević Polja.

Zatim su mostarski imami prisustvovali redovnom radnom seminaru Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. U okviru seminara gost predavač, dr. Džemaludin Latić, je održao predavanje na temu „Sedam harfova“. Potom su se obratili glavni imami.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dva Medžlisa rekavši da je zajedničko prisustvo imama radnom seminaru jedan novi vid saradnje i prilika da se imami bolje upoznaju i da razmjene iskustva i nove ideje.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović je također izrazio zadovoljstvo saradnjom dva Medžlisa. Posebno se zahvalio Medžlisu Sarajevo na pomoći pri realizaciji obnove džamije Ali-bega Lafe na Pijesku u naselju Zahum u zapadnom dijelu Mostara. Salem ef. je napomenuo da je ovo uzvratna posjeta sarajevskim imamima, koji su prošle godine posjetili Medžlis Mostar.

Nakon posjete sarajevskom Medžlisu mostarski imami su u Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjali podne-namaz i dženazu-namaz rah. Avdiji Hadroviću, prvom ambasadoru BiH u Egiptu i velikom prijatelju Medžlisa Mostar koji je u maju mjesecu ove godine održao stručni seminar imamima našeg Medžlisa.

Imami su posjetili i šehidsko mezarje Kovači, gdje su šehidima Sarajeva i prvom predsjedniku BiH, rah. Aliji Izetbegoviću proučili Fatihu.

Posjeta Sarajevu je završena obilaskom Bošnjačkog instituta Fondacije Adil beg Zulfikarpašić i Burch Univerziteta na Ilidži.