Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović danas je sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Mostar položio kamen temeljca za gradnju Doma za stare u Podveležju. Radio se o kapitalnom projektu od višeznačnog značaja za Islamsku zajednicu ne samo u Mostaru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.
„Nadam će da će uskoro ovaj Centar koristiti svojoj svrsi i da će biti lijepo i ugodno mjesto boravka starijim osobama. Ovo je za nas vrlo važno jer proširujemo vakufska dobra. Vakuf je uvijek bio socijalna kategorija i vakufska dobra treba da služe svim kategorijama društva kojima je potrebna naša pomoć i Islamska zajednica se i na ovaj način angažira na tom planu“, istakao je reisu-l-uleme Kavazović. Uz čestitke rukovodstvu Islamske zajednice u Mostaru na inventivnosti reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako su razvojne ideje iz Mostara poticajno i inspirativno djelovale i na druge sredine u Bosni i Hercegovini.
Centar će biti izgrađen uz staru, u ratu porušenu džamiju u Podveležju na površini od oko 2000 m2. „Medžlis IZ-e Mostar je na ovom projektu radio proteklih desetak godina, a intenzivno posljednjih pet godina intenzivno na zatvaranju finansijske konstrukcije. Trebalo je podesiti puno ekonomskih parametara sa Islamskom bankom, i zahvaljujući angažmanu reisu-l-uleme uspjeli smo to uraditi“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac. On je istakao kako bi radovi na Centru biti završenu u narednoj godini, istaknuvši kako povrat kreditnih sredstava neće opterećivati normalan rad i funkcionisanje Medžlisa IZ-e Mostar. „Trebaće još upornosti u realizaciji i korištenju Centra, i samo dva elementa: neznanje ili ne korištenje na planirani način mogu utjecati na negativno poslovanje“, upozorio je Jelovac.
Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako će ovaj i slični projekti doprinijeti novom zapošljavanju i biti poticajani za povratničku populaciju u Podveležju te da će s njima oživjeti i ovi prostori.
Projekat Centra je vrlo zahtjevan i arhitektonski je usuglašen sa okolinom, sa svim savremenim potrebama i zahtjevima ovakve vrste objekata. Prema riječima arhitekte Paje Omeragića Centar će imati pored prostorija za stanovanje i objekte za rekreaciju, medicinsko osoblje, biblioteku, restorane, prodavnice itd. „Ostavili smo mogućnost da se u centar može doći i na mjesec, dva ili na duži period“, pojasnio je Omeragić. Na svečanosti je istaknuto da će budući Centar moći primiti oko 50 osoba.
PODVELEŽJE