Polaznici mekteba iz džemata Brankovac na izletu u Sarajevu

800
Miz Mostar Mekteb

Džemat Brankovac u kojem djeluju dva mekteba (Karađoz-begove i Vučjakovića džamije) u nedjelju 17.04.2016. je organizirao jednodnevna ekskurziju polaznika mektepske nastave u Sarajevu. Ekskurzija je imala vjersko. Kulturni i rekreacioni karakter. Posjetili su mekteb Istiklal džamije gdje su se družili sa mr. Abdulgafarom ef. Velićem. Ef Velić je uz izraze srdačne dobrodošlice održao zajednički čas za djecu iz sarajevskog i mostarskih mekteba.

Miz Mostar Mekteb

Na taj način muallimi Amar ef. Čopelj i Amir ef. Delić imali priliku da se upoznaju sa metodologijom i načinom rada vjerska pouka u Sarajevu. Djeca su bila oduševljena samim ambijentom i kvalitetom nastave. Što šta su i mostarska djeca s ponosom prepričavala svojim vršnjacima o onome što oni rade, o čemu uče i čemu streme. Nakon razmjene iskustava i djece i muallima obišli su Gazi Husrev begovu džamiju, da se fotografišu sa drugim imamom ove džamije hafizom Salih ef. Halilovićem.

Miz Mostar Mekteb

Nakon zajedničkog ručka posjetili su i Pionirsku dolinu. Na povratku 50 djece je kratko obišlo i znamenitosti Konjica. Troškove ekskurziji finansirali su i ovog puta neformalna grupa dobrotvora–prijatelja mekteba. Oduševljenje ovim nezamjenjivi iskustvom podijelilo je oko 50 djece iz dva mekteba. S njima je putovalo i šestero roditelja kako je to i uobičajeno u sličim organiziranim zajedničkim izletima i putovanjima. „Nadamo se da će ovo ostati tradicija u našim mektebima i narednih godina. Ipak najvažnije je da smo stekli nova iskustva i nove prijatelje“, kazao nam je Amir ef. Delić.