Polaznici mekteba i džematlije uvakufili svoje vrijeme čišćenjem džamijskih avlija, prostora i vakufskih parcela

866
Miz Mostar Mekteb

U okviru Manifestacije Dani vakufa koju je ustanovila Vakufska direkcija Rijaseta IZ u BiH značajnog učešća uzeli su polaznici mektepske nastave i mostarski džemati. Ova hairli akcija na području Medžlisa IZ Mostar realizirana je tokom vikenda od 23. Aprila do 8 maja ove godine. Prema izvještajima koji su poslani Glavnom imamu Medžlisa IZe Mostar Sulji ef. Cikotiću djeca mekteba Carina 23.04.2016., su uvakufili svoje vrijeme kako bi se dvorište džamije još više dotjeralo (dvorište je inače uvijek sređeno). Akcijom je rukovodio naš vrijedni mujezin Adnan Kasumačić.

Miz Mostar Mekteb

Omladinsko udruženje “Mizan”, E.U. Bagrem i mektebska djeca 23.04.2016 god. Ovu akciju realizirali su subota su na Buni u prostoru Ali-paše Rizvanbegovića Oni su očistili vakufsku parcelu, džamiju i džamijskog prostora.

Miz Mostar Mekteb

PO završetku radova i sadnje cvijeća učesnici su družili na roštiljadi koju je pripremila naša omladina. „Svi učesnici su bili izuzetno radosni i zadovoljni sa ovom provedenom akcijom “Dani vakufa”, poručio je Abaz ef. Tule. Manifestacija „Dani vakufa“, koju Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini organizira od 23. aprila do 6. maja. Džematlije i omladina džemata Dračevice akciju su organizirali u nedjelju, 08. maja 2016. godine. Njihoveaktivnosti se ogledale u akciji čišćenja i uređenja harema, košenje trave, okopavanje lipa, kao i završni radovi na hair česmi u haremu.

Miz Mostar Mekteb

U sklopu manifestacija „Dani vakufa“ i „Proljeće u Zaliku“ polaznici mekteba u džematu Zalik sa dijelom roditelja i svojim muallimima su u subotu 23.04.2016.godine uvakufili svoje vrijeme. Uređivali su avliju svoje džamije, sadili cvijeće i ukrasno rastinje. Prema riječima Šefik ef. Čavčića bila je to jako uspješna akcija u kojoj su se polaznici mekteba osvjedočili da mogu biti od koristi i pozitivni primjeri, te naučiti kako se može vrijeme korisno upotrijebiti, u eri velike zloupotrebe vremena.

Miz Mostar Mekteb

Učešće u ovoj akciji na području džemata Blagaj odnosno mjesne džamije Podgrađe uzeli su džamijski odbor i vrijedne džematlije i džematlijke. Ovoga puta mekteblije su bile pošteđene jer oni cijelu godinu održavaju svoju džamiju i prostor oko džamije. A ovaj put džamija je zahtijevala mnogo veći hizmet od prethodnih, što uključuje generalno krečenje, brušenje i lakiranje stolarije, pranje tepiha, kosidba obližnjeg harema, kao i prostora oko džamije te vapiranje kamenog platoa i stepeništa oko džamije.

Miz Mostar Mekteb

Krečenje džamije, pomogli su i nemuslimani. Naime, sin vakifa džamije r.Ibrahima Marića, naišao je na svesrdno odobravanje svog direktora u Željeznicama Federacije BiH. Zdenka Krešića, koji je donirao sredstva za kupovinu jupola. U krečenju su, kako naglašava mualima Fatima Puce, učestvovala i dva nemuslimana zaposlena u istom preduzeću.

Akcija je provedena i u ostalim džematima i mostarskim mektebima.