Polaznice „Škole islama“ oduševljene programskim sadržajem

616
Miz Mostar Aktivnost

U okviru redovnih aktivnosti vjersko-prosvjetne služne Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić sinoć je posjetio polaznice „Škole islama za žene“ koje nastavu pohađaju u Mektebu „Vrelo znanja“. U kratkom razgovoru glavi imam se upoznao sa do sada realiziranim nastavnim gradivom te razgovarao o metodološkim mogućnostima unaprjeđenja nastave.

Miz Mostar Aktivnost

Istaknuvši kako je ovaj jedinstven program ženskog aktivizma osmišljen i pokrenut zbog ljubavi prema islamu, prema Gospodaru svih svjetova i prema časnom Pejgamberu Muhamedu a.s. i onome čemu on podučava, glavni imam je podsjetio da su na tim vrijednostima odgojene i ustrajavale brojne generacije muslimanki te da je potrebno uraditi, sve što je moguće, da se ta tradicija i dalje nastavlja u Mostaru, u našim mahalama i životnim sredinama.

Miz Mostar Aktivnost

„Islam nas uči da su muškarac i žena ravnopravni. Poziva nas da dijelimo vrijednosti znanja i iskustva da ih prenosimo drugima, a najbolji od nas je onaj koji je najbogobojazniji. Zdrava porodica je ono što nama treba. Zdrava porodica je izlaz iz ovog našeg hala i situacije, a zdrava porodica će biti kad u njoj budemo imali i odlučnu, čvrstu, jaku i vjerski i svjetovno obrazovanu čeljad, posebno ako budemo imali takve majke. A ako na tim principima budemo odgajali djecu onda ćemo doživjeti promjenu i preporod “, podsjetio je ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnost

Na kraju su glavnom imamu polaznice iznijele niz dostatnih argumentacija o važnosti i značaju „Škole Islama“ i prijedlozima njenog daljeg unaprjeđenja. Škola Islama projekat je koji se realizira na području Medžlisa IZ-e Mostara na četiri mjesta: Vrapčićima, Zaliku, Blagaju i Luci. Radom „Škole islama“ u mektebu „Vrelo znanja na Luci rukovodi profesorica Medrese i koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu mostarskom Ramiza Bandić Kafadar.