Označen početak radova na prvoj vakufskoj zgradi

787

U Mostaru je u subotu, 06. februara 2010. godine, postavljanjem kamena temeljca počela izgradnje prve vakufske poslovne zgrade. Svečanosti postavljanja kamena temeljca i otpočinjanju radova prisustvovali su mostarski muftija Seid ef. Smajkić i direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović. Senaid Zaimović direktor Vakufske direkcije kazao je kako Medžlis Islamske zajednice Mostar može poslužiti za primjer u održavanju i revitalizaciji vakufa. Direktor Vakufske direkcije istakao je činjenicu da je Grad Mostar vratio značajan dio vakufa Islamskoj zajednici, te da æe se Vakufska direkcija, zajedno sa medžlisima u BiH, pored zalaganja na vraćanju oduzetih vakufa, bavit iznalaženjem i investiranjem u nove vakufe.

– Ovo je nesvakidašnji čin jer se postavlja kamen temeljac u vrijeme recesije i jer se radi o prvoj vakufskoj zgradi u posljednjih 50 godina. To me posebno raduje, jer je to znak da se o vakufima poèelo razmišljati na drugačji i pozitivniji naèčn u skladu s vremenom i prostorom u kojem živimo, naglasio je Zaimović.

Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar izrazio je uvjerenje da je sadašnja generacija muslimana Mostara početkom radova na gradnji ovog centra napravila značajan iskorak u očuvanju i oživljavanju vakufa kao institucije, čemu je prethodila izrada plana za revitalizaciju vakufske imovine, nakon èega je Medžlis IZ Mostar zapoèeo s realizacijom iznimno važnog projekta.

– Proučavajući vakufname i nijet onih koji su svoj imetak u najboljoj namjeri stavili na raspolaganje zajednici, razmišljali smo šta je to što bi današnja generacija mogla uraditi. Stoga, možda ovo izgleda i futuristički i nestvarno, ali u ovaj projekt krenuli smo s nijetom da zajednici napravimo opæe dobro, naglasio je Jelovac.

Vakufski poslovni centar gradi se na lokalitetu vakufa Fatime kadune, neposredno uz Autobusku i Željeznièku stanicu u Mostaru. Projekat izgradnje vakufskog poslovnog centra finansira Medžlis Islamske zajednice Mostar, a investicija je vrijedna oko 5 miliona KM.