Održan iftar za mlade; “Mladi moraju preuzeti emanet misije islama u punom kapacitetu”

694
Miz Mostar Aktivnosti

Medžlis Islamske zajednice Mostar je u utorak, 16. jula, u novopokrenutom Studentskom hotelu organizirao iftar za mlade iz svih mostarskih džemata. Iftaru je prisustvovalo više od 300 mladića i djevojaka, studenata i srednjoškolaca, koji su putem Medžlisove mreže za rad s mladima, Info-servisa, pozivani na ovaj događaj koji je jedan od brojnih planiranih sadržaja koji će se realizirati za džemat mladih grada Mostara.

Poslije iftara i proučene dove koju je učio Eldis efendija Balić, impozantnom džematu mladih govorili su glavni imam Medžlisa Salem ef. Dedović i njegov pomoćnik Ilham ef. Puce. Glavni imam je pozvao mlade na puni aktivizam u okviru svojih džemata, uključivanje u tokove vjerskog džematskog života, pokretanje korisnih i kreativnih projekata u radu svojih džemata u saradnji sa imamima na terenu i džematskim odborima. Mlade je motivirao na pregalaštvo i rad u zajednici, na izgradnju samosvijesti i jasnih ciljeva u životu, te na stalno prakticiranje ibadeta koji će rezultirati izgradnjom jakih, stabilnih i aktivnih članova Zajednice.

“Mladi moraju preuzeti emanet misije islama u punom kapacitetu, biti odgovorni u tom procesu, slobodno živjeti i prenositi vrijednosti islama, bez straha i frustracija, čuvajući se poroka i grijeha, i stalno radeći na vlastitoj duhovnoj nadgradnji i moralnom usavršavanju,” poentirao je glavni imam. Izuzetno dojmljivo je bilo obraćanje Ilham efendije koji je u svojoj besjedi mladima govorio o potrebi ustrajnosti u praktikovanju vjerskih propisa, korištenju vremena mubarek mjeseca ramazana u plodnim i korisnim aktivnostima. Mladima je takođe predstavio primjer mladog ashaba Božijeg Poslanika, Musaba bin Umejra, zastavnika i vojskovođe, koji je svojim svijetlim junačkim primjerom na putu islama ostao trajnim primjerom inspirativne žrtve za islam jednog mladića.

U mesdžidu Studentskog hotela prelijep džemat na akšam -namazu predvodio je mujezin Karađoz-begove džamije, Arnel ef. Demirović, koji je ovaj mladi džemat svojim lijepim učenjem Kur’ana duhovno osvježavao i pripremao za klanjanje teravije. Džafer Alić je u svojoj poruci mladima predstavio ideju organiziranja posebnog džemata za mlade u mesdžidu Studentskog hotela ovoga ramazana, te ih pozvao da svojim sugestijama unaprijede rad ovog novoformiranog ramazanskog džemata kojeg vodi mladi, ambiciozni i kreativni Omar efendija Abaza. Alić je izrazio uvjerenje da će pokrenuti džemat zaživjeti, da će mladići i djevojke svojim prisustvom ramazanskim sadržajima dati novu vrijednost vjerskom duhu grada Mostara u cjelini, te da će iskoristiti potencijal hotela koji nudi sve mogućnosti za ugodan i privlačan ramazanski duh i atmosferu.