„Sokak sreće“ Admira Delalića promoviran u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra

670
Miz Mostar Aktivnost

Zbirku poezije, pjesnički prvijenac Admira Delalića nastavnika vjeronauke pod nazivom „Sokak sreće“ večeras su u Studentskom hotelu promovirali mr. Nusret Omerika, dr. Ahmed Husić. Promociju je moderirao književnik i publicista Muhamed Mahmutović. Večer su briljantnim nastupima uveličali hor El-Misbah i Armin Muzaferija.

Na početku promocije Mahmutović je pročitao recenziju akademika Ferida Muhića pod nazivom „Pjesnikova flota“ u kojoj Muhić konstatira kako se odavno na pjsničkoj pućini pojavila ovakva flota. „Ovom zbirkom Delalić je potvrdio sebe, a tri cjeline je pretvorio u istinsku flot kakvu rijetko nalazimo u savremenoj poeziji, u ljubavi prema ženi, svom narodu i u ljubav prema Bogu“, napisao je Muhić. Posebno je naglasio da je Delalić vedar pjesnik prepun energije.

Mr. Omerika istakao je kako se radi o knjizi poezije s ne nametljivim porukama. „Pjesme jednom velikom poemom čine nostalgične i sentimentalne sintagme u kojima autor traga za ljubavlju, srećom, domovinom, zavičajem i poštenim ljudima u iskonskoj dobroti svijeta“, naglasio je Omerika.

Govoreći o „Sokaku sreće“ dr. Ahmed Husić pojasnio je motive Delalićeve pjesničke inspiracije koji su proizašli iz njegovih duhovnih horizonata. Govorio je općenito o duhovnosti bez koje ljudska bića ne mogu ostvariti konačnu sreću na ovom svijetu.

Stihove Admira Delalića čitali su profesori bosanskog jezika Esma Džoklo- Džiho i Džemal Juklo. „Sokak sreće“ obiluje jednostavnošću pjesničkog izraza, suptilnošću i lahkoćom i stoga na prijemčiv način dohvata dušu čitalaca.