Motivi islama u likovnim radovima polaznika mekteba

620
Miz Mostar Aktivnosti

Nakon podne namaza danas je (17.11.2012) u Jahja Esfelovom mesdžidu u Donjoj Mahali u povodu Nove 1434. h.g. otvorena prodajna izložba likovnih radova polaznika mektepske nastave. Izložbu su organizirala tri mostarska džemata: Donja Mahala, Podhum i Cernica. U mektepskim prostorijama izložena su 73 dječija rada. „Ponosan sam da u ovu novu godinu ulazimo sa jasnom svijesti da je odgoj naše djece u vrhu naših prioriteta. Nadam se da ćemo ovim i sličnim projektima doprinijeti da se naša djece nigdje ne stide svoje vjere i svoje domovine već će na svakom koraku svjedočiti islam i pripadnost bošnjačkom narodu“, istakao je Jusuf ef. Kafadar. On je podsjetio prisutne roditelje kako su proteklih godina realizirali nekoliko značajnih projekata među kojima je najznačajnija posjeta Sarajevu. S tim u vezi izložbu su preimenovali u prodajnu kako bi djeci olakšali prikupljanje novčanih sredstava za naredne ekskurzije.

Prisutnim džematlijama na izdvojenom vremenu u ime organizatora zahvalio se i Enver ef. Husnić imam iz Cernice. „Ovo je velika pobjeda roditelja zato što su našli vremena da podjele zajedničku radost sa svojom djecom. „, kazao je ef. Husnić. On je kazao kako je cilj ove izložbe da djeca likovnim radovima pokažu svoju percepciju spram motiva islama. Husnić je posebno naglasio kako je od prevelike važnost da djece nauče kako u životu ništa ne dolazi samo od sebe već da iza svakog rezultata i svake sreće stoji trud, rad i nesebično zalaganje.

Čestitajući svojim kolegama na uspješnoj organizaciji izložbu je u ime Medžlisa IZ Mostar otvorio Džafer ef. Alić, pomoćnik glavnog imama za mektepsku nastavu. Na samoj svečanosti otvaranje izložbe prodano je šezdeset radova i ostvaren prihod od 710 KM. Uglavnom, njihovi roditelji su kupili prve „umjetničke radove“ svoje djece.

Fotografije možete vidjeti na facebook stranici Medžlis Islamske zajednice Mostar