Otvorene nove abdesthane i gasulhana u Blagaju

643
Miz Mostar Aktivnost

U petak, 25.03.2016. nakon džume u dvorištu Sultan Sulejmanove džamije u Blagaju upriličeno je otvorenje novosagrađenog objekta koji se sastoji od muške abdesthane, ženske abdesthane i gasulhane. Otvorenju su prisustvovali glavni imam Suljo ef. Cikotić, predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac, vakif novosagrađenog objekta Mirsad Ćatić i oko 150 džematlija među kojima je bilo mnogo mektebske djece.

Miz Mostar Aktivnost

Glavni imam Suljo ef. Cikotić je svoje obraćanje počeo riječima: „Cijenjena i poštovana braćo i sestre, omladino, dječice… Posmatrajući džemreta koja su nedavno bila: u zrak, u vodu i u zemlju; svjedočimo kako Allah oživljava zemlju nakon mrtvila njezina, a na Sudnjem danu će nas oživjeti. Tako i dobrim djelima oživljavamo svoju vjeru, svoj iman.“

Miz Mostar Aktivnost

U daljem govoru je sve prisutne podsjetio na vrijednost slijeđenja islama u ovom vremenu govoreći o Poslanikovoj, alejhi-selam, želji i čežnji da se susretne sa braćom. Kada je Poslanik, alejhi-selam, tu svoju želju izrazio pred ashabima, oni su rekli: „Zar nismo mi tvoja braća?“. Na to je Poslanik, alejhi-selam, rekao: „Ne, vi ste moji ashabi. A naša braća se još nisu pojavila“.

Miz Mostar Aktivnost

Glavni imam je svoje obraćanje završio molbom Allahu da ovaj objekat koji je uslov našeg namaza bude kabul, da Allah nagradi i vakifa, i ostale vakife koji su učestvovali u prethodnim akcijama džemata, ali i one koji su nad organizacijom radova bdjeli i čuvali sve do njihovog završetka.

Miz Mostar Aktivnost

Nakon toga je predsjednik džematskog odbora h. Huso Vrače Mirsadu Ćatiću uručio zahvalnicu ispred džematskog odbora. U svom obraćanju je zamolio Allaha, dželle šanuhu, da našeg „zlatnog vakifa“ posebno nagradi i pohvalio sve one koji su učestvovali u aktivnostima džemata. Za one koji se nisu uključili u akciju džemata hadžija je uputio dovu da im Allah omekša srca pa da se i oni uključe.

Potom je glavni imam proučio dovu , a onda su vakif Mirsad Ćatić i njegova supruga otključali abdesthane uz učenje tekbira. Na kraju su se prisutni počastili pripremljenom zakuskom čemu su se posebno obradovala prisutna djeca.

Miz Mostar Aktivnost

Kada je ovaj projekat bio samo ideja, izgledao je jako daleko, jer je ovako zamišljen iziskivao značajna sredstva, a da ne govorimo o tome da je džamija nacionalni spomenik BiH i da radovi na njoj i oko nje traže detaljniju pripremu dokumentacije. Mada se radi o naizgled osnovnom objektu, ovaj objekat u Blagaju je itekako i razvojni i infrastrukturni, jer je Blagajski mevlud dan kada su i džamija i dvorište krcati musafirima i kada se u džamiji podne-namaz klanja nekoliko puta, a nijedna česma za abdest nije viška. Takođe, odvojene abdesthane za muškarce i žene su itekakav plus za primanje klanjača turista kojih je iz godine u godinu u Blagaju sve više.

Džemat Blagaj je, osim ovih građevinskih radova, u posljednjih godinu dana u džamiji postavio podno grijanje i izgradio 90 metara haremskog zida. Budući radovi će najvećim dijelom biti usmjereni na to da Sultan Sulejmanova džamija, koja je i najstarija potkupolna džamija u BiH, svoju 500-tu godišnjicu 2020. godine dočeka u što ljepšem izdanju.

Hišam ef. Hafizović
Imam džemata Blagaj