Imami s područja Mostarskog muftijstva na radionici o Kolegijalnom savjetovanju

534
Miz Mostar Aktivnost

U organizaciji Mostarskog muftijstva danas je mr. Muamer Tinjak, certificirani trening menadžer, sa imamima i muallimima u Mostaru održao jednodnevnu radionicu o temi „Kolegijalno savjetovanje“ na kojoj je poseban ankcenat stavljen na strukturirano riješavanje problema. Kolegijalno savjetovanje podrazumijeva punu podršku kolega i neformalnih savjetnika koji su se suočavali sa sličnim izazovima.

„Kroz zajedničku razmjenu iskustava, otravanja perspektiva i davanja šire slike same teme pojašnjavali smo najsavremeniju tehniku pristupa i rješavnja problema koja nam se svakodnevno nameću. Ovakve radionice su posebno važne imamima, muallimima i muallimama jer su oni osobe koje su svakodnevno u direktnom kotnaktu sa džematlijama, mladim ljudima, polaznicima mekteba i svakodnevno se suočavaju sa problemima za koje ih niko ne sprema.“, kazao je mr. Tinjak.

On smatra nužnom potrebu da se imami kontinuirano educiraju i razvijaju određene kompetencije koje će im pomoći da kvalitetno pristupe rješavanju aktuelnih dilema. „Islamska zajednica kao ozbiljna institucija organiziranjem ove radionice potvrđuje opredjeljenost suočavanja sa savremenim izazovima jer nastoji biti u korak s vremenom kako bi se ljudi kvaliteno nosili sa određenim situacijama čime bi se, za očekivati je, problemi trebali smanjivati“, pojasnio je mr. Tinjak. Istakao je da ova radionica ima za cilj stvoranja boljeg društvenog ambijent i kavlitetnog fiunkcioniranja džemata kao osnovnih organizacijiskih cjelina u Islamskoj zajednici.

Radionica „Kolegijalo savjetovanje“ jedan je od sadržaja usvojenog plana rada Mostarskog muftijstva. Radionica je danas održana u Mostaru a sutra je planirana za imame s područja Konjica, Jablanice i Prozora. „Nama trabaju nove spoznaje koje se stalno svakim danom mijenjaju da bismo se mogli nositi sa svim izazovima i zahtjevima, da bismo mogli planirati i realizirati svoje programe u vrlo zahtjevnim društvenim okolnostima“, u svom obraćanju istako je muftija mostarski Salem ef. Dedović. Pored stručnog usavršavnja muftija je istako potrebu stalnog susretanja, razmjene iskustava i međusobnog upoznavanja.