Dobro došli u mekteb – početak nove mektebske godine

1364

Odlukom Rijaseta IZ u BiH mektepska školska godina počet će u subotu 11. septembra tim povodom Vjersko prosvjetna služba Medžlisa IZ Mostar uputila je dobrodošlicu svim polaznicima mektepske nastav. U poruci se kaže:

Dragi učenici
Na početku smo još jedne školske godine, pa vam želimo uputiti čestitke i hajir –dovu tim povodom, iskreno se nadajući da ćete i ove godine, ako Bog da, postizati odlične rezultate u vašem školovanju. Upravo sad, na početku školske godine, podsjetimo se da je prva riječ objavljena u Časnom Kur’anu bila „ikre“- uči“, što nas kao muslimane obavezuje da naše školske radne zadatke ispunjavamo vrijedno, odlično i na vrijeme.
Septembar je i vrijeme upisa u novu mektebsku godinu. Mektebi otvaraju svoje kapije da prime vrijedne učenike, koji će ponosno i odgovorno učiti o svojoj vjeri, tradiciji i kulturi. Zato, požurite da zauzmete svoje mjesto u mektebu, tamo vas rado očekuju vaši muallimi i muallime.
Kroz mekteb će se organizovati i različite sekcije, takmičenja, i naravno, nezaboravna Mektebska olimpijada. Biće to prilika da upoznamo nove prijatelje i prijateljice i uživamo u prekrasnim prirodnim ljepotama našeg zavičaja.
Zato vam upućujemo iskrenu i veliku dobrodošlicu u mekteb – Kuću znanja i odgoja, i molimo vas da ovaj poziv prenesete i prijateljima. Mekteb vas očekuje!
Dobro nam došli

Dragi roditelji

Na početku nove školske godine upućujemo hajir –dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da vam podari dobro zdravlje, nafaku, strpljivost i izdržljivost da zajedno sa svojom dragom djecom ostvarite odlične rezultate na polju odgoja i obrazovanja. U isto vrijeme želimo vas podsjetiti na vjerom utvrđenu obavezu da kao roditelji učinite napor da vaša djeca pohađaju mekteb, i stiču praktično znanje u vjeri i odgajaju se u islamskom duhu. Mekteb je nezamjenjiva Kuća znanja i odgoja, u kojoj se uči praktična vjerska obuka, i zato nemojte ustvrditi da je vjeronauka u školi sasvim dovoljna za kvalitetan vjerski odgoj i obrazovanje. Vjeronauka u školi ima svoje mjesto i važnu ulogu, ali mjesto mekteba u praktičnom pogledu ne može se zamijeniti.
Radujemo se što ćemo kroz mekteb zajednički sarađivati i unapređivati naše vjersko obrazovanje i odgoj. Unaprijed vam se zahvaljujemo na saradnji, te brizi i podršci koju dajete vašem mektebu!
Želimo vam puno uspjeha u radu i životu!