Miz Mostar Aktivnost

U prepunoj Karađoz-begovoj džamiji u subotu 14. marta 2015.g. nakon podne namaza proučena je hafiska dova direktoru Karađoz-begove medrese hafizu Aid ef. Tuleku. Hafisku dovu proučio je njegov muhafiz kura hafiz Armin Abaza, rukovodilac Centra za učenje Kur’ana. U uvodnom obraćanju govoreći o počastima hafiza glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić istako je značaj učenja Kur’ana u svakodnevnom ljudskom životu. Podsjetio je na historjisku činjenicu da je nekad Mostar bio prepoznatljiv po hafizima, te da je cjelokupan rad Islamske zajednice u Mostaru posvećen stvaranju ambijenta u kojem će se vjernici, pogotovo mlađe generacije moći učiti i podučavati Božijoj riječi, Kur’anu a.š. „U Karađoz-begovoj džamiji nekada je znalo po 30 hafiza biti na jednom namazu. Hvala Allahu, polahko ali sigurno vraćamo se ovoj stroj tradiciji“, kazao je ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnost

Mostarki muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako je direktor Medrese Aid ef. Tulek primjer čovjeka na koji način svi uključeni u dogojno-obrazovne i kulturne procese trebaju kontinuirano raditi na sebi, jer, kako je kazao, „vjernik u svom životu neprestano mora jačati i osnaživati svoje kompetencije. „Nema nikakvog opravdanja, i nikakve životne okolnosti ne mogu biti prepreka, da čovjek ne radi na sebi u da ne ulaži u sebe. Neobično mi je drago da je našu radost s nama podijelila mostarska javnost iz svih sfera društvenog života“, kazao je muftija, napomenuvši kako je vizija direktora Tuleka da Medresu učini prepoznatljivom institucijom u Hercegovini da je svim subjektima ovoga grada predstavi u otvorenom i širokom svjetlu, da je učini Ustanovom koja je spremna surađivati i praviti razmjenu u različitim programima i projektima. „Medresa ima dobre rezultate u svom radu. Pred njom je još puno posla i mi od nje i njenih profesora očekujemo mnogo“, kazao je muftija Dedović. Ocijenio je da je hafiska dova direktoru Tuleku novi poticaj budućim generacijama za preuzimanje i izvršavanje emaneta vjere. „Nama u ovim vremenima treba razumjevanja, koegzistencije, mira, integracije u svim procesima. Očekujemo da na tom putu, u ovim burnim vremenima, budemo zajedno sa svim našim institucijama i da budemo objedinjeni kako bismo dali odgovore našem narodu koje od nas traži“, zaključio je.

Miz Mostar Aktivnost

Reisu-l-ulema IZ u biH mr. Husein ef. Kavazović izrazio je iskrene čestike novom mostarskom hafizu te naglasio činjenicu kako je hafiz Tulek prvi hafiz među direktorima naših medresa. Podsjetio je da su nekada glavni muderisi odnosno direktori bosansko-hercegovačkih medresa bili hafizi i da se promocijom hafiza Tuleka ta tradicija polahko vraća. Uručivši novom hafizu diplomu o završenom hifzu Reisu-l-ulema Kavazović mu je zaželio mnogo uspjeha u njegovom daljem radu i profesionalnom usavršavanju. Govoreći o aktuelnom trenutku u kojem se nalaze BH muslimani reisu-l-ulema je posebno akcentirao dosljednost u izvršavanju preuzetih emeaneta te potrebu moralnog življenja u svakom trenutku i u svkoj prilici. „Muslimani trebaju dosljedno i istrajno izvršavati svoje vjerske obaveze i kloniti se zavidnosti i bilo kakve vrste zlobe“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

U ime „Fonda Bošnjaci“ koji je osnovao prvi predsjednik R BiH Alija Izetbeogivć na svečanosti prigodnu nagradu hafiziu Tulek uručio je predsjendik Upravnog odbora Muharem ef. Hasanbegović. Svečanosti u Karađozbegovoj džamiji prisustvovale su džematlije sa područja cijelog mostarskog Muftijstva, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Bosne i Hercegovine a među njima i veliki broj hafiza koji su shodno tradiciji promoviranja novog hafiza proučili jedan kur’asnki odlomak . Ašare su proučili hafizi: mr. Dževad ef. Hrvačić, mr. Kenan ef. Musić, Zekerijah ef. Ribo, Ruhid ef. Nezir, mr.Abdul-Aziz ef. Drkić, kurra-hafiz Armin ef. Abaza, Emin ef. Tucović, Suad ef. Godušević, Jusuf ef. Bećoja i Nezir ef. Šarić.

Hafiza Aid ef. Tulek rođen je 03.06.1980. u Čapljini. Osnovnu školu do šestog razreda je pohađao u Čapljini, a zbog ratnih zbivanja završio u Mostaru. Temeljno mektebsko znanje stiče pred svojim dedom r. Halil ef. Tulekom, dugogodišnjim imamom hadži Alijine džamije u Počitelju. Nakon reaktiviranja rada Karađoz- begove medrese, 1995. g. upisuje se u prvi razred. Medresu je 1999. g. završio kao učenik generacije. Školovanje nastavlja na Katarskom univerzitetu, gdje se nakon učenja arapskog jezika u trajanju od jedne akademske godine upisuje na Fakultet šerijatskog prava i islamskih studija. Tokom studija ulaže trud na polju sticanja znanja za koji konstantno dobiva priznanja i nagrade od fakulteta. Fakultet je uspješno završio 2005. godine. Tokom studija znanje stiče i kod poznatih islamskih autoriteta, a od nekih dobiva i idžazetname hafiza Kur’ana. Nakon završenog studija radi kao imam, hatib i muallim u Medžlisu IZ Mostar, od 01.10.2005. do 15.10.2007. g. Školske 2006/2007 predaje tefsir- izbornu nastavu u Karađoz-begovoj medresi kao spoljni saradnik, a od 16.10.2007. je njen stalni uposlenik. Od tada je predavač na predmetu fikh, a radio je kao odgajatelj, predavao fikh-imamet, tefsir, hadis i arapski jezik, fikh i tefsir. Pohađao je desetine seminara, stručnih usavršavanja i radionica iz oblasti odgoja i obrazovanja u organizaciji Rijaseta, Muftijstva, Medrese, Medžlisa IZ Mostar, Pedagoškog zavoda Mostar, CLPU-a i Kulturnog centra „ Kralj Fahd“. Student je postdiplomskog studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Voditelj je Društva vakifa i Kluba prijatelja medrese od osnivanja 2011.godine. Predavač je u Centru za učenje Kur’ana u Mostaru od osnivanja, te je član Školskog odbora Karađoz-begove medrese. Govori arapski a služi se engleskim jezikom. Rijaset IZ u BiH na sjednici održanoj 30.12.2013. g. izabrao je hafdiza Tuleka za direktora Karađoz-begove medrese. Hafiz Aid ef. Tulek je hifz kur’ana časnog položio u Kataru pred šejhom Muhsin Ali El Avasom, a nakon toga i pred nadležnom komisijom Rijaseta IZ u BiH u februaru 2015. g.