U okviru manifestacije Dani mekteba u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH i Mostarskog muftijstva danas je u Mostaru održan seminar o perspektivama mektepske pouke i uspješnoj organizaciji mektepske nastave. Prisutni glavni imami i mualimi s područja Muftijstva imali su priliku pratiti izlaganja i zapažanja šefa Odjela za mekteb i mlade dr. Enes ef. Svraka o temi ”Kontinuitet mektebske pouke, izazovi, promocija i afirmacija mekteba u društvu”, glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dine ef. Maksumića o primjeni Nastavnog plana i programa mektebske pouke’, glavnog imama Medžlisa IZ-e Livno hafiza Mahir ef. Kevrića o primjeni i korištenje Ilmihala 1, 2 i 3 za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke i glavnog imama Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanovića o primjeni i korištenju mektebske pedagoške dokumentacije (dnevnik i registar).

„Cilj nam je da u izlaganjima i diskusijama dobijemo povratne informacije o primjeni novog nastavnog plana i programa, budući da je ovaj plan u primjeni od prošle godina koja je, kako znamo, protekla u posebnim okolnostima. Na osnovu prijedloga, sugestija i diskusija nastojimo doći do relevantnih činjenica na temelju kojih ćemo moći promišljati o daljim koracima poboljšanja odgojno obrazovnog procesa u našim mektebima“, naglasio je Svraka.

Seminar su prigodnim izlaganjima otvorili direktor Uprave Ismail ef. Smajilović i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je u svom izlaganju naglasio specifičnosti i izazove aktuelnog vremena upozorivši kako misijsko opredijeljene Zajednice od svakog imama, muallima traži punu posvećenost i inovativnost. „ Mi moramo učini onoliko koliko je moguće učiniti i odgovorno se prilagođavati novonastalim okolnostima. Današnje tema je uvijek bila važna za IZ-u, tako će i dalje biti dok je svijeta i vijeka, jer naše mlade na najbolji mogući način moramo pripremiti za život u islamu, da budu korisni sudionici vjerskog života u našim džematima, da budu poučeni našoj vjerskoj meshepskoj praksi koju čuvamo kao zjenicu svoga oka“, kazao je muftija. Kontinuitet i brojnost polaznika mektepske pouke, živa komunikacija i prenošenja znanja na taj način, prema njegovom mišljenju trebali bi biti prioriteti u radu svakog mualima. Osvrnuo se i na vanjske kulturološke utjecaje koji direktno utječu na kvalitet mektepske nastave. „Pred nama je izazov kako u gradskim centrima napraviti dobru organizaciju mektepske nastave. U tom smislu ohrabrujuća je inicijativa mektepskog centra u Konjicu“, istakao je muftija. Na kraju je sa prisutnima podijelio radost da od ove godine po prvi put mekteb u Trebinju pohađa troje učenika, mekteb u Gacku njih četvereo, jedno u Ivanjici te da je Medžlis IZ-e Nevesinje počeo sa realizacijom ferijalnog mekteba.

Govoreći o planu i programu rada u mektebima direktor Smajilović je podcrtao kako planovi podrazumijevaju kontekste društvenih normi i standarda općenito u svijetu pa i kod nas u Bosni i Hercegovini. „Kao generacija u procesu globalizacije prinuđeni smo prilagođavati metodologiju rada kako bismo one temeljne sadržaje u poučavanju muslimana uspješno prenijeli na mlađe generacije. Na temelju toga smatram da je suštinska vrijednost da imam i mualim pronađe najbolje načine da doprinesu formiranju zrele i čestite osobe. Metodologija može biti različita ali sadržaj je uvijek isti“, rekao je Smajilović. Upozorio je kako je odgojna granica u posljednjih nekoliko desetljeća značajno spuštena na mlađe populacije. Kao ilustraciju ovoj činjenici naglasio je kako je ranije učenje na daljinu bilo predviđeno samo za studente, dok se posljednjih godina sve više spušta čak i na učenike osnovnih škola. „Stoga naš mekteb za predškolski uzrast sve više dobiva na značaju“; zaključio je Smajilović.

Organizacija ovog seminara i razgovor o ovoj temi našla je na odličan prijem kod imama i mualima jer će im, kako to naglašava Nihad ef. Ahmetović imam iz Prozora pomoći da prošire vidike i svoja saznanja i da brže i lakše implementiraju zahtjeve novog nastavnog plana i programa.
Seminar mekteb