Miz Mostar Zanimljivosti

Posjetom memorijalnim centrima i polaganjem cvijeća na šehidskom turbetu brojne delegacije iz javnog i političkog života danas su obilježili dvadeset treću godišnjicu deblokade Mostara i oslobođenja bjelopoljske kotline od HVO-a i HV-a.

Miz Mostar Zanimljivosti

Cvijeće na turbetu kod džamije u Vrapčićima položili su ministar za pitanje boraca u Vladi Federacije Salko Bukvarević, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić. Obilježavanje ove godišnjice Mušić je ocijenio kao jedan od najvažnijih datuma u historiji Mostara i Bošnjaka u Hercegovini. „Situacija u kojoj se nalazio Mostar do 28. Juna je bila bezizlazna. Ono što se desilo tih dana bi se trebalo izučavati u ozbiljnim vojnim analizama, jer se jednom maestralnom vojnom akcijom uspjelo osloboditi veliki prostor Grada Mostara i spoji se sa slobodnom teritorijem Bosne i Hercegovine“, kazao je Mušić. Mušić je naglasio da je ta operacija odredila dalja historijsko kretanja Bosne i Hercegovine. Ministar Bukvarević smatra da je izuzetno važno ovakav način njegovati kulturu sjećanja na ljude koji su svojim životima odbranili prostore Bosne i Hercegovine. „Bitno je napomenuti da su pripadnici Armije BiH branili sve građane, civilizacijske tekovine i uvijek ističem da je važno sa ovakvih skupova slati poruke da se rat nikada nikome ne ponovi i da su ti ljudi najzaslužniji za odbranu države i za ono što danas imamo“, istakao je ministar Bukvarević.

Miz Mostar Zanimljivosti

Tokom zajedničkog iftara Jedinstvena organizacija boraca Mostar-Sjever, džemati na ovom gradskom području organizirala su prigodan kulturni program u kojem su nastupili članovi ansambla „Ornament“ i na kojem je prikazan dokumentarni film „Historija to smo mi“ u kojem učesnici te sudbonosne bitke evociraju uspomene na slavnu vojničku pobjedu.
Okupljenim bivšim borcima A RBiH, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, predstavnicima političkog života i brojnim građanima, pored ministra Bukvarevića obratili su se i hafiz Aid ef. Tulek u svojstvu izaslanika mostarskog muftije i Pašan Pinjić predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostar Sjever. „Ovo je poseban dan koji trebamo njegovati, jer smo dokazali da je BiH Bedr islama. Događaji iz ljeta 1993. god bili su važni kao što je bila važna pobjeda u bici na Bedru“, kazao je hafiz Tulek.

Prisjećajući se događaja iz 30.06.1993. god Pinjić konstatirao je kako su borci ARBiH uradili svoj dio posla, sačuvali ove prostore i deblokirali Grad Mostar. „Na nama svima ostaje borba za Grad Mostar i svima nam treba biti jedinstven cilj. Nema cijepanja i razdvajanja Bošnjaka. Pozivam sve političke stranke da rade na zbijanju redova. Koliko budu Bošnjaci jedinstveni toliko će i Mostar biti jedinstveni Grad“, rekao je Pinjić.

Zajedničkom iftaru, prema evidenciji organizatora, prisustvovalo je oko 900 osoba.