Međunarodna grupa učača Kur’ana boravila u Mostaru

473
Miz Mostar Zanimljivosti

Međunarodna grupa učača Kur’ana u okviru posjete Islamskoj zajednici u BiH sinoć je boravila u Mostaru. Nakon akšam namaza u Karađoz-begovoj džamiji njih četvorica svojim milozvučnim glasovima ispunili su osjećanja vjere i ponosa, nažalost, malobrojnim posjetiocima. Odabrane kur’anske odlomke proučili su imam Ali Polat iz Njemačke, imam Sinan Polat iz Turske, Elyesa Asani i Ajidin Jahya iz Makedonije. U učenju Kur’ana pridružili su im se i mostarski hafizi Emin ef. Tucović i Jusuf ef. Bećoja.

Miz Mostar Zanimljivosti

Prigodnu dobrodošlicu gostima u svojstvu domaćina izrazio im je imam Karađoz-begove džamije mr. Dino ef. Maksumić. On je kazao kako je ova posjeta velika čast za Mostar jer je ljude u džamiji okupila kur’anska riječ i prefinjen odnos prema Božijoj objavi, dodavši da je okupljanje radi učenja i proučavanja Kur’ana visoko vrednovano u islamu. „Cilj ove manifestacije je da u nama probudi i ojača želju i ljubav za učenjem, proučavanjem i druženjem sa Kur’anom. Nadam se da ćemo se u mjesecu ramazanu više družiti sa Božijom knjigom. U tom smislu, svako od nas bi trebao sebi zacrtati veći cilj u predstojećim mubarek danima“, poručio ef. Maksumić.

Miz Mostar Zanimljivosti

Ova međunarodna grupa već niz godina posjećuje muslimanske sredine u cijelom svijetu, posebno na Balkanu. Ove godine boravili su u Grčkoj, Bugarskoij, Rumuniji. U Bosni i Hercegovini proveli su osam dana, a planirali su putovanje u Sandžak, Makedoniju i Albaniju. Nakon Mostara njihovo gostovanje najavljeno je i u Trebinju.