Upriličeno književno večer sa akademikom Enesom Karićem

574
Miz Mostar Aktivnosti

U okviru dana manifestacije Dani mevluda i zikra, u Narodnom pozorištu Mostar održana je promocija knjiga Enesa Karića. Ovom prilikom pred publikom su se našle knjige ‘Pjesme divljih ptica’, ‘Jevrejsko groblje’, ‘Slučajno čovjek’ i eseji ‘Minhenske godine’.

O ovome je osim autora govorio i prof.dr. Hilmo Neimarlija. Neimarlija je rekao da je tako radnja romana ‘Pjesme divljih ptica’ smještena u Bosnu iz 16. stoljeća, nakon poraza u pomorskoj bici Osmanske vojske, što je značilo prekretnicu i početak opadanja Osmanske imperije.

Roman ‘Jevrejsko groblje’ zapravo kroz sudbine glavnih junaka govori o opsadi Sarajeva u posljednjem ratu, odnosno o opsadi bošnjačkog naroda i cijele Bosne i Hercegovine, kazao je Neimarlija.

Knjiga ‘Slučajno čovjek’, smatra Neimarlija, ide i korak dalje, te glavni junak iz prethodnog romana u trećoj knjizi živi kao izbjeglica u Nizozemskoj, gdje završi u zatvoru zbog nekih stavova o vjeri.

Knjiga, zapravo, govori o sudbini mislimana u Europi nakon terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine, te o sudbini izbjeglica u čitavom svijetu općenito.

Karić je u svom obraćanju zahvalio Neimarliji na iscrpnom izlaganju i davanju pozitivnih primjera promoviranih knjiga.

Inače manifestacija ‘Dani mevluda i zikra’ za ovu godinu je ponudila 10-tak sadržaja značajnih za očuvanje bošnjačke kulture i tradicije na ovim prostorima. Manifestacija će trajati sve do 10. maja tekuće godine, kada će biti priređen i završni program u avliji blagajske Tekije.

(www.bljesak.info)