Učenici osnovnih škola priredili spektakularan bajramski koncert

615
Miz Mostar Aktivnost

U prepunoj Sali Narodnog pozorišta Mostar večeras su (22.09.2015.) u organizaciji B.Z.K. „Preporod“ gradsko društvo Mostar i Medžlisa IZ Mostar učenici mostarskih osnovnih škola koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu održali Bajramski koncert. Tradicionalno uoči Kurban-bajrama već deseti, jubilarni put centralna kulturna manifestacija u Mostaru posvećena je najmlađoj populaciji čime se praktično na najljepši mogući način najavljuje dolazak Bajrama.

Brižno birane ilahije i kaside veselog ritma i vedrih nota na najplemenitiji način kod publike su porobudlie osjećaje ponosa i dostojanstva. I upravo tom vedrinom, iskrenost i ushićenost na najbolji mogući način s koncerta je poslana poruka kako se odnositi prema najvećem muslimanskom blagdanu. Na koncertu su zajedno nastupili najtalentovanija djeca iz osnovih škola: O.Š. „Mustafa Ejubović–Šejh Jujo“, O.Š. Mujaga Komadina“, IV O.Š., VI O.Š., O.Š. „Zalik“, O.Š. „Bijelo Polje“, O.Š. „Blagaj“, O.Š. „Gnojnice“, O.Š. „Omer Maksumić“ Podveležje, O.Š. „Vrapčići“, O.Š. „Drežnica“ i štićenici „Los Rosales“.

Koncertom je nadahnuto dirigovao profesor muzičkog odgoja i vaspitanja Edin Kmetaš koji je uspio prenijeti energiju i na cijelu dvoranu tako da je koncert završen na sasvim primjereno spektakularan način. Svi su u sreći pjevali i ponavljali najljepše tekstove najljepših ilahija. Profesor Kmetaš podsjetio je prisutne na izazove kroz koje je prošla organizacija ovog vrlo zahtjevnog koncert u posljednjih deset godina. „Prije svega imam potrebu da se zahvalim uvaženom muftiji Dedoviću, koji je prije deset godina s pozicije glavnog imama prepoznao ovaj projekta i podržao nas. Želim da se zahvalim predsjedniku Medžlisa IZ Mostar Ramizu Jelovcu i predsjedniku Preporoda Damiru Sadovići bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće. Mi imamo potrebu da stalno vršimo edukaciju djece u osnovnim školama i stoga sam zahvalan svim nastavnicima muzičkog odgoja koji su ovaj koncert doživjeli kao jedan od najvažnijih programa“, kazao je Kmetaš.

Na kraju programa glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić uručio je plakate za doprinos na polju muzičkog obrazovanja i emocionalne edukacije učenika osnovnih škola njihovim nastavnicima: Muberi Muminagić, Dijani Šoše, Amri Dugalić, Vedranu Maksumiću, Belmi Jazvin Selmanović, Ameli Stovrag i Edinu Kmetašu. Muzička pratnja na koncertu bili su Alen Gološ, Enis Sihirlić, Adnan Pajević, Vedranu Maksumiću i Farisu Jelovcu.

2.0pt;line-height:115%; font-family:”Cambria”,”serif”;mso-ascii-theme-font:major-latin;mso-hansi-theme-font: major-latin’>Muzička pratnja na koncertu bili su Alen Gološ, Enis Sihirlić, Adnan Pajević, Vedranu Maksumiću i Farisu Jelovcu.