U Zaliku otvoren park i spomen – česma za šehide, poginule i nestale

940
Miz Mostar Aktivnosti

U organizaciji Udruženja građana Zalika, MZ Zalik, Džemata Zalik, te OŠ Zalik sinoć (20.5.2013.), održana je ekološko- kulturna manifestacija Proljeće u Zaliku 2013. Ideja vodilja manifestacije koja se održava tradicionalno u mjesecu maju je razvijanje ekološke svijesti kod stanovništva ove gradske MZ, unapređenje duha zajedništva i solidarnosti s ciljem stvaranja svjetlije i jasnije slike za buduća pokoljenja.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije je bilo otvorenje spomen parka i česme u Zaliku, a čiju je izgradnju Organizacioni Odbor manifestacije planirao i objavio prije dvije godine. Akciju je finansijski podržalo Gradsko vijeće, a radove realizirali radnici preduzeća „Komunalno“ Mostar.

Na korištenje svojim sugrađanima predat je lijepi park i spomen – česma za sve šehide, poginule i nestale u Zaliku, a ploču na spomen česmi su otkrili učenice generacije OŠ Zalik Amna Mustafić i Hatidža Fočić, te predstavnik boračkih udruženja Mersed Husnić.

Pored organizatora impozantnom skupu su se obratili Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća, glavni imam Medžlisa Mostar Salem ef. Dedović, dajući punu podršku organizaciji ovakve manifestacije uz zahvalnost Organizacionom odboru za nesebično zalaganje u radu i realizaciji manifestacije.

Spomen – česma je sjećanje na sve žrtve, poginule borce i šehide , odraz je ovovremenog gledanja u prošlost zarad sretnije budućnosti.

Evocirajući uspomene na najteže trenutke naše prošlosti, skupu se obratio g-din Selim Isić jedan od komandanata Armije Bosne i Hercegovine na ovom području.

U kulturnom dijelu programa učešće su uzeli Hor IZ Mostar El – Kamer, Mostarske kiše, Hor OŠ Zalik, recitatori iz OŠ Zalik, KUD Podvelež iz Podveležja.

Za naredni period, tačnije koncem mjeseca maja, u istoj organizaciji planirana je realizacija poetske večeri, te izložba likovnih umjetnika sa područja Zalika, neskromno ističući kao oazu kreativne inspiracije.

Džemal Juklo