U današnjoj jedinstvenoj hutbi, pročitanoj u svim džematima Mostarskog muftijstva, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović pozvao je vjernike da izađu na izbore i na taj način utječu na kreiranje vlastite sudbine i sudbine Bošnjaka. Naglasio je da je interse Bošnjaka i nasušna potreba da se izbore za jednakopravnost, da budu faktor koji odlučuje o bitnim društvenim tokovima na ovim prostorima.

„Radi budućnosti ovoga grada, kantona i države, radi bošnjačke perspektive i razvoja u njemu, nužno je da postoji usaglašen stav svih koji čuvaju cjelovitost i istrajavaju na rješenjima koje osiguravaju jednakopravnost u odlučivanju i upravljanju. Bošnjački interes je da svoj utjecaj i prisustvo ojačaju“, kazao muftija.

Podsjetio je da je pozicija Bošnjaka na prostorima Muftijstva bremenita i teška jer se radi o specifičnom prostoru sa velikim interesovanjem i drugih za njega. „Ne smijemo biti naivni i prevareni da se izborima ništa ne rješava. Izbori uveliko odlučuju o sudbini i budućnosti našeg naroda ovdje u Mostaru, Hercegovini i na prostoru Muftijstva mostarskog“, istakao je muftija, dodavši da je vjerska, nacionalna i građanska obaveza svih da 7.oktobra izađu na izbore.

On je kazao da vjernici ne trebaju dozvoliti da izgube povjerenu priliku i da joj ne pridaju značaja. Upozorio je na usitnjenost probosasnskog političkog bića u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Hercegovačko – neretvanskog kantona i na opasnosti da izgube sadašnje pozicije, a potom uputio otvoreni apel da se po strani ostave sve podjele i sitničarenja koja će oslabiti probosanski blok političkih stranaka u vlasti Kantona.
„Mi kao narod moramo pokazati političku zrelost i do kraja odgovoran odnos prema pravu i slobodi na izbor, jer to je naša obaveza i odgovornost! Neka svako bude na nivou odgovornosti! Pri tome mislim na nas vjernike kao glasače i na one koje ćemo birati.
Ovo je prostor gdje bošnjački glas ima drugačiju vrijednost, gdje naše jedinstvo, naši safovi, moraju biti čvršći. Moramo pokazati svijest i političku zrelost, ne smijemo dozvoliti da naši glasovi izaberu one koji pokazuju lažnu brigu za Bošnjake, a poslije izbora rade protiv nas i naših interesa, jer je to siguran put da naš narod izgubi svoju političku snagu na ovom prostoru“
, upozorio je muftija Dedović.

Na kraju je pozvao vjernike da glasaju po vlastitom odabiru i da pokažu mudrost, brigu za porodicu, djecu, islamsku tradiciju, brigu za narod i državu, ako je već bošnjački politički predstavnici nisu pokazali dovoljno svojim usitnjavanjem i slabljenjem političkih pozicija svoga naroda.