U Rabini održana edukativna radionica pod nazivom „Poslanik nam govori“

472

U nedjelju 22. maja 2011. godine u džematu Rabina je održana edukativna radionica pod nazivom „Poslanik nam govori“, koju su zajednički organizirali Medžlis Islamske zajednice Mostar i džematski odbor, a kojom su željeli osvježiti vjerske aktivnosti u ovom malobrojnom povratničkom džematu i džematlijama prirediti ugodan događaj i druženje.

S obzirom na činjenicu da jedan broj naših povratničkih džemata u kojima su izgrađene lijepe i funkcionalne džamije nema tokom godine kontinuiranoga vjerskoga života, osim ramazana i bajrama, javila se ideja da se kroz ovakve edukativne radionice i kampove tim sredinama podari nesvakidašnji događaj, koji će okupiti i lokalno stanovništvo koje se raselilo u Mostar i njegovu okolinu.

Ta zamisao je doista u potpunosti uspjela; taj dan u Rabini su bili svi malobrojni povratnici, njihova djeca i rodbina iz Mostara, ushićeni i sretni što im je upriličena posjeta, širom otvorenih srca su dočekali svoje goste. A gosti su bili učenici srednjih mostarskih škola, bivši učenici mekteba, danas džematlije i aktivisti u vjerskom životu mladih, izabrani ispred svojih džemata da učestvuju u ovom edukativno – odgojnom programu.

Prisutnim se na početku obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović, naglašavajući važnost edukacije i druženja naše omladine u duhu islama. Glavni imam je posebno pohvalio džematlije Rabine za kontinuiran i predan rad za opće dobro, i za saradnju prilikom organizacije ovog događaja. „Džematlije ovog mjesta zaslužuju da budu navedene kao primjer složnog i organiziranog džemata u kojem se sistemski, bratski i složno, pod vodstvom mutevelije Envera Mičijevića vode sve aktivnosti od povratka do danas“, istakao je ef. Dedović.

U ime domaćina Enver Mičijević je prisutne poselamio, a zatim održao čas historije, upoznavši mladiće i djevojke sa historijatom ovoga kraja, ljudi, vjerskog života, poseban fokus stavljajući na period izgradnje džamije u Rabini, koja je prva džamija u povijesti ovog mjesta, a svečano je otvorena prošle godine.

Voditelj radionice u oblasti znanja o Poslanikovom hadisu bio je Šefik ef. Čavčić, imam u džematu Zalik, koji je u stručnom pogledu i osmislio koncept radionice koja se temeljila na učenju i analiziranju hadisa iz šest različitih oblasti koje tretiraju pitanja vjere, moralnih vrijednosti u društvu, porodici, braku, te duhovnoj izgradnji, i tjelesnoj čistoći. Glavna ideja vodilja, pored radnog dijela učenja i analiziranja hadisa, bila je okupiti na jednome mjestu bivše polaznike mekteba koji su sada u srednjoj školi, kako bi im se ukazala pažnja i čuvala dobra komunikacija s njima i nakon završetka mektebskog poučavanja.

Učešće su uzeli nekadašnji polaznici mekteba: Zalik, Potoci, Kozice, Vrapčići, Donja Mahala, Opine, Livač, Dračevice, Podhum, Kočine-Masline i Bunur. Radionica je počela kraćim predavanjem koje je iz oblasti terminologije hadisa održao Ilham ef. Puce, a nakon toga se pristupilo izučavanju četrdeset hadisa pripremljenih iz gore navedenih oblasti. Nakon podne-namaza proučen je i jasini-šerif pred duše šehida i umrlih džematlija Rabine.

Na kraju je komisija u sastavu; Salem ef. Dedović, glavni imam, Šefik ef. Čavčić, voditelj radionice, Abaz ef. Tule i Ilham ef. Puce, provjerila stečeno znanje učesnika i dodijelila im diplome. Posjeta Rabini je okončana klanjanjem ikindije–namaza.