U džematu Zalik održan četvrti tradicionalni malonogometni turnir “Bedr”

612
Miz Mostar Aktivnosti

Povodom obilježavanja Lejletu-l-Bedra u džematu Zalik je nakon teravih-namaza u prelijepom ambijentu, u prisustvu velikog broja džematlija, održan prigodan program.

U okviru programa koji je održan na džematskoj musalli nekoliko kasida je izveo džematski hor, a jedna od djevojaka učesnica programa je izvela jako dirljivu monodramu o majci Havi Tatarević koja je u protekloj agresiji na našu domovinu izgubila šest sinova: Seada, Senada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada, od kojih je najmlađi Nishad imao nepunih 18, a najstariji Senad tek 31 godinu, te muža Muharema koji je tada imao 53 godine.

Džematski imam Šefik ef. Čavčić je u svom obraćanju napravio paralelu između šehida Bedra i naših šehida. Napomenuo je da se sedamnaesti dan ramazana kod nas obilježava i kao dan solidarnosti sa muslimanima u dijaspori i dan povratničkih džemata navodeći slučaj majke Have Tatarević koja je i pored gubitka svojih šest sinova i muža smogla snage da se vrati na svoj toprak.

Drugi dio programa je održan na malonogometnom igralištu u Sjevernom logoru. Džematski odbor Zalik je i ove godine organizovao pozivni turnir u malom fudbalu i turnir u stonom tenisu. Ovo je već četvrti put da se organizuje turnir povodom Bedra. Ovaj turnir koji postaje već svojevrsna tradicija u Mostaru u potpunosti je ispunio svoja očekivanja.

Na turniru u malom fudbalu učešće su pored domaće ekipe Zalika uzele tri pozvane gostujuće ekipe; džemat Brankovac, džemat Donja Mahala i džemat Musalla. Lijepo druženje je otpočelo postrojavanjem svih učesnika i intoniranjem državne himne. Zatim se kratko obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović i proglasio turnir otvorenim.

U izvanrednim utakmicama prvo mjesto je zauzela ekipa domaćina, džemata Zalik, drugo mjesto je pripalo džematu Brankovac, a treća je bila ekipa džemata Musalla. Tri prvoplasirane ekipe su dobile pehare, a pobjednička ekipa je nagrađena zajedničkim iftarom u Studentskom hotelu Mostar.

Najbolji strijelac turnira je Kenan Husić iz džemata Zalik sa tri postignuta gola, a najbolji golman je Mustafa Džemić iz džemata Zalik.

Stonoteniski turnir se održao u dvije kategorije; turnir za učenike osnovnih škola i turnir za odrasle.
U mlađoj kategoriji prvo mjesto je osvojio Tarik Džemić, drugo Tarik Špago, dok je treći bio Hamza Obradović.
U kategoriji odraslih prvo mjesto je osvojio Bekir Džafo, drugo Eldar Jelovac, dok je treći bio Hamo Hasić.

Program je završen zajedničkim sehurom svih učesnika i navijača na stadionu i dovom koju je proučio Šefik ef. Čavčić. Iskazujući zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom svi učesnici su izrazili želju da i iduće godine uzmu učešće.