Ramazanski koncert “Sjećanje na Srebrenicu” održan na Maloj Tepi

565
Miz Mostar Aktivnost

Tradicionalni ramazanski koncert pod nazivom „Sjećanje na Srebrenicu“ koji je počeo tačno u ponoć Bošnjačka zajednica kulture Gradskog društva Mostar i Medžlisa Islamske zajednice Mostar na Maloj Tepi u Mostaru u ambijentu Starog grada i Starog mosta obilježili su dvadesetu godišnjica genocida u Srebrenici.

Miz Mostar Aktivnost

Pod dirigentskom palicom maestra Emir Nuhanovića na koncertu su nastupili horovi „Sejfulah“, „Mostarske kiše“, hor „Misbah“, hor „ En-Nur“ iz Tutina, Dječiji hor Medžlisa IZ Mostar, hor „El-Kamer“ Selma Droce, Ena Brdar. Koncertu je prisustvovalo nekoliko stotina građana Mostara.

Miz Mostar Aktivnost

„Ramazanski koncerti u Mostaru iz godine u godinu svojim kvalitetom je sve bolji i bolji. Drago nam je da ovaj koncert možemo posvetiti žrtvama Srebrenice. Mislim da je ovo najbolji načina da izrazimo naše saosjećanje“, kazao je Nuhanović. Koncert je počeo kasidom sa nazivom Srebrenica.

Miz Mostar Aktivnost

Gosti iz Tutina izrazili su zadovoljstvo što im se ukazala prilika da učestvuju u događajima koji su posvećeni Srebrenici. „Osjećam se kao neko ko učestvuje u jednoj novoj vrsti historije obilježavanja jednog velikog dana, stradanja i reminiscencije bošnjačkog bivstovanja na Blakanu. Sandžaklije već trideset godina sebe srčano, duhovno, racionalno i moralno sebe osjećaju jedinstvenim dijelom bošnjačkog bića i velika nam je čast i ponos kad nas naša braća pozovu da zajednički liječimo zajedničke rane“, poručio je Semir Kurtanović član hora En-Nur. Koncert posvećen žrtvama genocida u Srebrenici otvorio je Benjamin Mušinović poemom o Srebrenici Esada Bajića.