Tradicionalni mevlud u Potocima kod Mostara: Dodijeljene vakufname za rekonstrukciju džamije

1137
Miz Mostar Aktivnost

Mostarski imami jučer su (04.10.2015.g.) u Karađoz-begovoj džamiji u Potocima proučili tradicionalni mevlud i šerif. Tradicija održavanja godišnjeg mevluda u ovom džematu stara je koliko i sjećanje tamošnjih džematlija i oduvijek je bila više od isključivo vjerske svečanosti. Ranije je bila u funkciji izgrađivanja međusobnih prijateljskih, očuvanju i afirmaciji komšijskih odnosa, te s neskrivenom ambicijom jačanja opće nacionalne svijesti. Mevludu je prisustvovalo skoro dvije stotine vjernika, mahom starije populacije.

Miz Mostar Aktivnost

Džematski odbor je iskoristio priliku da prezentira rezultate rekonstrukcije džamijskog krova i njenog uređenja i drugih aktivnosti koje su realizirane tokom godine čime je zapravo učitao novu vrijednost u potrebu, kakvoću i način organiziranja ove naše slavne tradicije. O iznimno uspješnoj akciji rekonstrukcije džamije, s ciljem podnošenja završnog izvještaja, govorio je predsjednik džematskog odbora hadži Alija Beglerović.

Miz Mostar Aktivnost

Džamija u Potocima je devastirana u toku agresije razornim projektilima od strane HVO-a. Poslije postignutog sporazuma o miru između A RBiH i HVO-a džamija je obnovljena na način koji je u to vrijeme bio moguć i shodno tadašnjoj potrebi. Utjecaj atmosferskih prilika i protok vremena učinio je svoje, krov je počeo prokišnjavati i funkcija džamije je bila znatno smanjena. Džematski odbor se našao pred izazovom potpune krovne rekonstrukcije. Prvi sastanci održani su pred početak mjeseca ramazana. Blagoslovljeno i berićetno vrijeme mubarek mjeseca džematu je donijelo očekivane plodove.

Sve je to s mnogo sreće i uzbuđenja ponosno, do posljednje sitnice elaborirao hadžija Beglerović. Radovi na rekonstrukciji krova, fasade, uređenju unutrašnjosti džamije kupovini novih tepiha i grijanju trajali su skoro tri mjeseca. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na iznos od oko 45 000 KM.

Miz Mostar Aktivnost

„S te strane džemat je miran u narednih 40 godina. Svaki račun u stanju sam prikazati. Svak je upisan ko god je učestvovao, i svak je dobio priznanicu“, naglasio je Beglerović. Zahvalio se svim džematlijama koji su učestvovali u akciji prikupljanja novca i vakifima kojima su na svečanosti dodijeljene vakufname i zahvalnice. Hadžija je posebno pohvalio domaćice iz neposredne blizine džamije koje su svakodnevno majstorima donosile kahvu, kolače, voće i sve što im je bilo potrebno. „Mi akciju nismo završili, imamo još planova na uređenju naše džamije i džamijske avlije u Potocima i džamije na Lišanima“ poručio je Beglerović.

Vakufname su uručene: hadžiji Aliji Begleroviću i njegovoj supruzi Hadžiri, hadžiji Muharemu Đugumu i njegovoj supruzi Vahidi, Suadi Bobar, bračnom paru koji je želio ostati anoniman, Ezidu Turkiću i njegovoj supruzi Zejni, Mustafi Bećiću i njegovoj supruzi Đuli, Ademu Nazrajiću, „Amko Komercu“ d.o.o., a zahvalnice Ramizu Vili, Denisu Zuloviću i Denisu Omanoviću.

Citirajući brojne ajete i hadise prigodan vazu-nasihat održao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić. Fokus njegovog osvrta bilo je dobročinstvo i okupljanje vjernika oko džamije. Podsjetio je na prolaznost ovoga svijeta i materijalnih dobara koji imaju svoje rokove trajanja, a da je, prema islamskom učenju, vječno samo ono što čovjek uradi u ime Allaha. „To je ono što ostaje, što se piše, što ćemo naći na budućem svijetu i u čijim plodovima ćemo uživati“, kazao je ef. Cikotić.

Izražavajući zahvalnost džematu i džematskom odboru podsjetio je na još jednu maksimu islamskog svjetonazora da je Allahova pomoć i milost nad zajednicom i zajedničkim poslovima. „Te vrijednosti moramo ljubomorno čuvati i njegovati“, dodao je. Akcentirao je važnost nepokolebljivog vjerovanja u Allaha dž.š., pravilnog odgoja djece, da budu odana i poslušna svojim roditeljima, te da na vrijeme trebaju biti istinski podučeni o važnosti učešća u zajedničkim-džematskim poslovima.

„Toga moramo biti duboko svjesni u kontekstu nadolazećih ideologija koje remete i razaraju naše zajedništvo. Moramo ostati čvrsti na onim vrijednostima kojim na uči naš Pejgamber i na vrijednostima naše tradicije o čemu institucionalnu brigu vodi Islamska zajednica, zaključio je ef. Cikotić.