Miz Mostar Predavanja

U nedjelju, 4.10.2015. god., nakon akšam–namaza, Bijela džamija u Vrapčićima je bila ispunjena džematlijama koji su željno isčevivali predavanje jednog od najpoznatijih va’iza u Bosni i Hercegovini–hafiza Husejna ef. Čajlakovića na temu „Kako sačuvati sebe i porodicu u vremenu iskušenja“.

Miz Mostar Predavanja

Nakon akšam–namaza džematski imam, Kenan ef. Ovčina, je poselamio sve prisutne, zaželio im dobrodošlicu te se zahvalio hafizu Čajlakoviću na dolasku s nadom da će se svi prisutni okoristiti od njegovog predavanja koje odiše jednostavnošću i jedinstvenim stilom.

Miz Mostar Predavanja

Hafiz efendija je na početku izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Hercegovini, te nadanja da će predavanje biti uzrokom spuštavanja Allahove milosti, oprosta i međusobne ljubavi na prisutne. Također je naglasio da je Mostar bio ulemanski grad te se sjetio velikog Šejh – Juje po čiji su savjet dolazili iz prestolnice tadašnjeg carstva. Ukazujući na iskušenja današnjeg vremena, rekao je da je jedan od najvećeg razloga smutnje nedostatak želje za osnivanjem porodice i prihvatanjem odgovornosti koje ona nosi, te slijeđenja Poslanikovog, s.a.v.s., hadisa–Brak je moj sunnet, pa ko neće moj sunnet, nije moj. Podsjetio je sve supruge da za izvršavanje svojih obaveza i emaneta u odgoju djece imaju nagradu kao onaj koji ide u džihad na Allahovom putu. Također je motivisao roditelje da podučavaju svoju djecu Kur’anu, kako bi oni mogli odgovoriti na izazove sutrašnjice – (nema većeg grijeha nego kod onoga koji dođe na Sudnji dan s neodgojenom djecom) i kako bi bili svjesni težine odgovornosti prema roditeljima.

Miz Mostar Predavanja

Ovim predavanjem Džemat Vrapčići otvara ciklus mjesečnih predavanja u ovoj džamiji. Molimo Allaha dž.š., da konstantno proširivamo svoje vjersko znanje te da nas učvrsti na putu Istine.

Miz Mostar Predavanja

Hafiz Husejn ef. Čajlaković je rođen 30.01.1963. god. u Orahovici kod Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1983. godine. Od 1986. god. nosi časno zvanje hafiz Kur’ana. Od 1997. god. je imam u džematu Poljice, MIZ Zenica. Prvi je imam u Zenici koji je nakon Drugog svjetskog rata klanjao teravih–namaz hatmom.

Kenan ef. Ovčina, džematski imam