Tekija na vrelu bune je najjasniji poticaj buđenja čiste duhovnosti

607
Miz Mostar Aktivnosti

U prisustvu velikog broja zvaničnika iz javnog i političkog života grada Mostara, HN kantona, Federacije BiH, visokih uzvanika Islamske zajednice i građana Blagaja jučer je (3.maja) svečano otvoren vakufski kompleks uz Blagajsku tekiju na vrelu Bune. Presjecanjem vrpce vakufski kompleks svečano su otvorili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić i Tolga Bermek konzul Republike Turske u Mostaru. Tokom svečanosti uzvanicima su se obratili Ramiz Jelovac predsjednik Medžlisa IZ Mostar, mr. Senaid Zajimović direktor Vakufske direkcije, Sakib Halilović zamjenik ministra prosotrnog uređenja F BiH, mostarski muftija h Seid ef. Smajkić, njegova ekselencija Tolga Bermek turski kunzul u Mostaru i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

MOSTAR JE GRAD VAKUFA

Nakon obnove Starog mosta u Mostaru 2004.g. i sve većeg interesovanja domaće i inostrane javnosti za ovaj lokalitet Islamska zajednica je otpočela sa detaljnim pripremama za njenu obnovu. Građevinska faza obnove vakufskog kompleksa graditeljske cjeline urađena je u zadnjih godinu dana, no pripreme za to trajale su znatno duže. U ime Medžlisa Islamske zajednice Mostar prigodnu dobrodošlicu izrazio je predsjednik Izvršnog odbora Ramiz Jelovac. „Vidjeli smo da blagajskoj tekji nedostaju adekvatni sadržaji kako bi ona činila cjelinu oprirođenu sa ovim impresivnim ambijentom. Zahvaljući prof. dr. Amiru Pašiću, Zavodu za zaštitu kulturno historijskog nalsjeđa, ali i institucijama Islamske zajednice završili smo prvu, odnosno pripremnu fazu. U drugoj fazi iznalaženja investitora dobili smo dobronamjerne ljude iz Turističke agenicije Fidan koja je našla svoj interes da uloži novčana sredstva pod određenim uslovima“, kazao je predsjednik Jelovac. Tekija na vrelu Bune je jedan od najvažnijih vakufskih objekata na području cijele Bosne i Hercegovine u svom govoru ustvrdio je direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović. „Obnova vakufskog kompleksa je rezultat dobre saradnje institucija Islamske zajednice i turstičke agencije Fidan tours. Ovaj kompleks ima vjersku, kulturnu, ekonomsku i historijsku vrijednost. Ekonomska vrijednost ogleda se u činjenici da su stvoreni preduvjeti za razvoj turizma, a samim time i za ekonomsko jačanje vakufskog poslovanja, na čemu će Vakufska direkcija u svom radu posebno insistirati“, ocijenio je mr. Zaimović. Izražavajući lično zadovoljstvo pred inspirativnim djelom obnovljenog kompleksa muftija Smajkić je ustvrdio kako je ovo najbolji primjer reprezentiranja islamske kulture, baštine i islamske tolerancije. Ponovivši činjenicu kako je kulturno historijska baština Bošnjaka u Hercegovini sitematski rušena tokom posljednje agresije muftija Smajkić se prisjetio dovdecenijskih napora u obnovi znakovlja bošnjačko-muslimanskog identiteta. „Ovaj objekta neće imati svoj značaj ukoliko se ne izmijeni politička struktura grada Mostara. Stoga hoću da poručim da će Mostar uprkos izazovima ostati bošnjački grad. Bez toga atributa sve ovo ovdje ne bi više imalo smisla. Pokušajima debošnjakizacije Mostara želi nam se nametnuti osjećaj beznadežnosti, neravnopravnosti i drugorazrednosti u našem historijskom hodu. Prema tome još jednom upućujem poruku da ćemo mi ovdje graditi svoju sudbinu koja neće biti na štetu drugih naroda u BiH. Ohrabren odlučnošću Bošnjaka u Hercegovini poručujem da ćemo ponosno i odvažno svjedočiti islam na ovim prostorima. Ako ne bude to riješeno mirnim i ljudskim razumjevanjem onda će Mostar i Hercegovina imati vruće proljeće i vrelo ljeto“, zaključio je muftija Smajkić.

BLAGAJSKA TEKIJA MJESTO SUSRETANJA MIRA I PRIJATELJSTVA

Izražavajući zahvalnost učesnicima u projektu revitalizacije i obnove tekijskog kopleksa konzul Repubilke Turske u Mostaru Tolga Bermek je izrazio nadu da će ova generacija naći najbolje načine da sačuva graditeljsku cjelinu tekiju i da je će je što kompaktniju predati budućim generacijama, ali i da će ona služiti jačanju mira i prijateljstva. „Nadam se da će ovom mjesto služiti svim ljudima različitih vjerovanja“, rekao je turski konzul Bermek. Čestitajući pojedincima i institucijama koje su predano radili na obnovi vakufskog graditeljskog kompleksa reisu-l-ulema dr. Cerić uputio je javni poziv svim ljudima dobre volje da, prije svega zbog vlastitog duhovnog ugođaja, posjećuju Blagajsku tekiju posebno Turke koji gaje velike simpatije prema Bosni i Hercegovini ali i tekiji na vrelu Bune. „Graditeljski kompleks blagajske tekije ne pripada samo nama Bošnjacima-muslimanima već pripada svjetskoj kulturi i osjećaju univerzalne ljepote. Ovdje se kao rijetko gdje ljudske duše mogu odmoriti. Mi vrlo dobro znamo da se ovaj kompleks ne bi mogao završiti da nam nisu pritekli u pomoć naša braća iz Turske, posebno organizacija Sema. Zato ja pozivam sve Turke da ovdje dolaze što češće i što više. Želim da Blagajska tekija bude posjećena kao i Međugorje, a da se „Međugorje“ i „Buna“ udruže pa nek naprave poseban aerodrom za svoje tursite. Duhovni mostovi nas mogu spojiti ne samo u Mostaru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini jer muslimani, jevreji i kršćani baštine jednu istu ideju, ideju monoteizma. Njegovanje tog duha je kao njegovanje ruže. Svako od nas, ljudskih bića, nosi klicu autentične vjere, a ova tekija na vrelu Bune je najjasniji poticaj buđenja čiste duhovnosti“, ocijenio je reisul-ulema dr. Cerić.

Vrelo Bune kao ljudsko stanište i mjesto bogoštovlja ima svoj kontinuitet iz najstarijih vremena a blagajska tekija kako mjesto okupljanja derviša i šejhova veže se čak i za period prije dolaska Osmanlija u naše krajeve. Dr. Muhamed Hadžijahić nas informira o tri njene etape bogumilskoj, bektašijskoj i halvetijskoj. Sama zgrada blagajske tekije tokom povijesti doživjela je nekoliko arhitektonskih intervencija. Prvu je uradio mostarski muftija Zijaudin Ahmed ibn Mustafa, drugu Omer-paša Latas, treću Ali-paša Rizvanbegović.