Učesnice ženskog aktivizama iz Mostara u Tuzli

445
Miz Mostar Aktivnost

U organizaciji IZ ženskog aktivizma odjela za brak i porodicu 11.04.2016 upriličena je posjeta gradu Tuzli. Polaznce Škole islama, članice Sehare i Centra za učenje Kur’ana Mostar su u prijepodnevnim satima se pridružile mimohodu koji je krenuo od džamije Kralja Abdullaha do Trga žrtava genocida u Srebrenici, kao što to čine svakog 11-og u mjesecu. Uz njih su ovaj put bili medžlisi IZ Žepče, IZ Odžak, IZ Brčko kao i aktivistice IZ Mostar. Nakon mirnog protestnog mimohoda u Čaršijskoj džamiji je proučena Hatma dova od strane Imama i džematlija pomenutih Medžlisa. Nakon toga upriličeno je odvojeno druženje sa majkama Srebrenice, na zahtjev Ženskog aktivizma IZ Mostar u njihovom udruženju.

Tom prilikom uručena je predsjednici Udruženja žene Srebrenice Hajri Ćatić levha kao uspomena na dolazak žena iz Hercegovine. Bila je jako iznenađena i obradovana. Aktivistica ispred Medžlisa Mostar muallima Fatima Puce je rekla: Mi ne mislimo samo 11 jula na vas. Vi ste u našim mislima i dovama svaki dan. Duboko suosjećamo vašu bol, jer i mi duboko u sebi nosimo bol od iskušenja koja su nas zadesila od minulog rata. I iz tog razloga smo željeli da vas upoznamo i svojim prisustvom podržimo.

Majka Hajra je iskoristila priliku da se zahvali na podršci koja mnogo znači kao daljini koje su prešle da bi bile sa njima i uz njih. Upoznala nas kako više od dva desetljeća tragaju za istinom i pravdom, tražeći da se uhapse ljudi koji su počinili ratne zločine u Srebrenici i njenoj okolini u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom je poklonila knjigu pod nazivom “Ujedinjeni narodi na srebreničkom stubu srama”- u kojoj se nalaze 104 svjedočenja o ulozi UN-a u genocidu nad stanovništvom zaštićene zone Srebrenice. Nakon druženja Aktivistice su posjetile i Behram-begovu medresu gdje su srdačno dočekane i ugošćene.