S područja Mostarskog muftijstva 26 hadžija

691
Miz Mostar Aktivnosti

I među muslimanima Bosne i Hercegovine pripreme za dolazeći kurban bajram 25. oktobra uveliko su počele. Svako naše muslimansko domaćinstvo već planira kako nabavit kurbane i kako obilježiti ovaj veliki blagdan. Ured za hadž Rijaseta IZ u BIH organizacijom seminara za hadžije bosanskohercegovačke muslimane animira da dane kurban Bajrama provedu što dostojanstvenije.

U organizaciji Ureda za hadž jučer je ( srijeda 26.09.2012.g) u mostarskoj džamiji „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru održan seminar za buduće hadžije s područja mostarskog muftijstva. Korisne informacije o duhovnim vrijednostima obavljanja pete islamske dužnosti, tehničkim, zdravstvenim pripremama hadžijama su posebno naglasili Rasim Brković i dr. Merim Omerhodžić.

„Ovim seminarima svakom hadžiji dajemo korisna pupustva kako bi na najbolji način izvršili ovaj islamski obred. Ove godina 1200 naših hadžija u šest aviona prema Medini krenut će iz Tuzle i Sarajeva 11, 12 i 13 okotobra. Zbog sigurnosnih prilika u Siriji Rijaset IZ u BiH se odluči da ove godine ne organizira kopnena putovanje, jer sigurnost hadžije je jedan od osnovnih da bi mu hadž kao propis bio obavezan“. kaže Rasim Brković.

S područja mostarskog muftijstva ove godine hadž će obaviti 26 vjernika i vjernica. Njih petorica su bedeli a među putnicima su i glavni imam Medžlisa IZ Prozor Safet ef. Pozder i direktor Karađozbegove medrese Seid ef. Eminović.

S područja našeg Muftijstava na hadž putuju:

1. Miralem Fazlibegović,
2. Idriz Mezit, bedel za Jasminu Ćiber
3. Abaz Mezit
4. Huso Muraspahić
5. Hata Muraspahić
6. Mustafa Kafadar, bedel za suprugu r. Zalatku Kafadar
7. Ćamila Gerin
8. Dervo Marić
9. Zijad Marić, bedel za (majku) Eminu Marić
10. Mersija Marić
11. Alkan Mušić
12. Zlata Mušić
13. Adnan Čolaković
14. Abaz Dedić,
15. Seid Eminović bedel za r. Vejsila Dedića
16. Fatima Eminović,
17. Ćamil Mušić, bedel za Šeću Mušić
18. Ibro Spiljak
19. Zahida Spiljak
20. Adil Spiljak
21. Nura Brkić
22. Safet Pozder, vodić ispred Muftijstva
23. Salih Bešić
24. Enisa Balalić
25. Majda Balalić
26. Hajrija Kulukčija

Zajednička Ikrar dova našim hadžijama biće proučena 5. oktobra 2012 u Sjevernom logoru.