Šesta godišnjica svečanog otvorenja džamije u Opinama sinoć je nakon akšam namaza obilježena učenjem mevluda. Mevlud su proučili mostarski imami a prigodne vazu nasihate održali su glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i dr. hafiz Halil ef. Mehtić.
Ef. Maksumić je uputio poruku džematlijama da i dalje nastave sa dosljednom primjenom islamskih propisa poručivši da je to jedan od način sticanja Božije milosti i Božije naklonosti.
O karakteristikama vjernika, načinima dosljednog vjerovanja i čuvanja od opasnosti koje vrebaju vjernike govorio je dr. Mehtić. „Biti u okrilju Allahove vjere znači uživati brojne privilegije. Allah d.š. o tome govori na mnogo mjesta u Kur’anu. Allah je vjernike, zbog upute i dobrih djela, odlikovao nad drugim stvorenjima“, pored ostalog istakao je Mehtić. On je kazao da je vjernik zbog svoje vjere u neprestanoj opasnosti te da nema trenutka u kojem ne nastoje čovjeka odvratiti od Božijeg puta. Protumačio je hadis Muhameda a.s koji govori o tome, a koji glasi: Vjernik se kreće između pet otežavajućih okolnosti. Vjernik mu zavidi. Munafik ga mrzi, kjafir se bori protiv njega, njegova duša mu se suprotstavlja a šejtan ga zavodi“.
Džemat Opine formiran je 1.9. 2002.g. kada su pokrenute i aktivnosti za izgradnju reprezentativnog objekta za džematske aktivnosti. Opine su jedan od najaktivnijih džemata na području Mostara. U sklopu džamije djeluje i odijeljene Dječijeg vrtića „Zemzem“ i sekcija učenja hifza Centra za učenje Kur’ana.
Atif ef. Mujikić, džematski imam, posebno je istakao da džematlije vole svoju džamiju i rado učestvuju u džematskim aktivnostima.
Opine mevlud