Radni sastanak i seminar za mostarske imame

390
Miz Mostar Aktivnosti

Medžlis IZ Mostar jučer je u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar priredio za mostarske imame sastanak i seminar, koji je otpočeo u jutarnjim satima, a trajao do pred podne-namaz.

Ovo ugodno druženje otpočelo je odlomkom iz Časnog Kur’ana, kojeg je proučio Ammar ef. Čopelj, a nastavljeno uvodnom riječi prof. Salem ef. Dedovića, glavnog imama MIZ Mostar, koji je govorio o aktuelnim dešavanjima u Islamskoj zajednici, te našoj domovini, upoznavši imame i sa zaključcima sastanka koji se desio prije nekoliko dana sa mr Husein ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, a koji je bio u posjeti gradu na Neretvi.

U prvom dijelu sastanka, prisutnim imamima obratio se i prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koji se zahvalio imamima i Medžlisu Islamske zajednice Mostar na dosadašnjoj saradnji sa Karađoz-begovom medresom, te pomoći prilikom provođenja akcije “250 vakifa Karađoz-begove medrese”. On je kazao kako u narednom periodu želi unaprijediti tu saradnju i ponudio neke nove vidove saradnje, koji će otpočeti u narednom periodu.

U drugom dijelu jučerašnjeg druženja, uslijedila su izlaganja trojice mostarskih imama, koji su imali priliku prezentovati svoja iskustva iz rada u svojim džematima, a koji su kroz tri različite teme obradili svoje djelovanje u džematima.

Prvi izlagač u okviru priređenog seminara bio je Amir ef. Delić, imam u Ćose Jahja hodžinoj džamiji na Musali, koji je govorio na temu: “Iskustvo mekteba u gradskoj sredini”. On je na upečatljiv način govorio s čim se sve susretao u svom džematu i koje je aktivnosti poduzeo kako bi postigao što veći uspjeh u organizaciji mektebske nastave u svome džematu, ali i kako bi privukao što više polaznika, jer bez njih nema ni mektebske nastave, pogovoto one koja se može nazvati uspješnom.

Svoj rad na temu “Iskustva s članarinom Islamske zajednice u džematu” izložio je i Mirsad ef. Fale, imam u džematu Dračevice. Govorio je o uspješnosti ovog segmenta, koji je, iz godine u godinu, sve bolji i kako je i na koji način podstakao džematlije da budu aktivni članovi Islamske zajednice.

Na temu “Komuniciranje s džematom u gradskoj sredini” govorio je Jusuf ef. Kafadar imam u Sevri Hadži Hasanovoj džamiji u Donjoj Mahali. On se u svom izlaganju osvrnuo na detalje koji kazuju kakva bi to trebala biti naša svakodnevna komunikacija, odnosno komunikacija imama sa svojim džematlijama. Kroz prezentaciju, kao i dvojica njegovih kolega, prikazao je ostvarenu saradnju i komunikaciju u svome džematu, sa raznim udruženjima, kulturnim, sportskim i mnogim drugim, ali i sa džematlijama različitih profila.

Njihova izlaganja bila su pažnje vrijedna, što je u svom završnom obraćanju istakao i glavni imam, prof. Salem ef. Dedović.