Proučena zajednička ikrar dova našim hadžijama

1207
Miz Mostar Aktivnost

Zajednička ikrar dova hadžijama s područja Mostarskog muftijstva proučena je nakon džume namaza 19.09. u prepunoj džamiji „Bosanski mudažhidi” u Sjevernom logoru. Dovu je proučio glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić, a prisutnima su se obratili i Šefik ef. Čavčić, džematski imama i hafiz Aid ef. Tulek direktor Karađoz-begove medrese u svojstvu izaslanika mostarskog muftije Salem ef. Dedovića.

Glavni imam na početku svog obraćanja podsjetio je na činjenicu da su hadžije Allahovi gosti i čestitao budućim hadžijama na odluci poželivši im svako dobro i hajr. „Kod Allaha je ovo veliki događaj i kod nas insana treba to biti veliki događaj, jer je ovo najvažnije putovanje u ljudskom životu“, rekao je ef. Cikotić.

Pojašnjavajući značaj i ulogu hadža u islamu ef. Cikotić je akcentirao kako hadž objedinjuje više formi ibadeta, ne samo duhovne već i fizičke. “Stoga se hadž smatra krunom naših ibadeta“, rekao je. U opisima hadžskih obreda posebno se zadržao na propisima stajanja na Arefatu što se smatra ključnim propisom. „Na Arefatu možete samo čuti žamor dova, vidjeti uplakana lica hadžija. Arefat nas podsjeća na Sudnji dan, jer svi se mi na kraju vraćamo našem Stvoritelju. Teško je i zamisliti da neko na Arefatu može ne uputiti iskrenu dovu. Zato se Gospodar svjetova hvali i ponosi hadžijama koji su došli na Njegov poziv“, istakao je.

U nastavku svog govora preveo je tekst Telbije koju hadžije konstanto izgovaraju tokom obreda, a potom i ajete Fatihe koji čine samu srž vjere islama. Govoreći o vrijednostima hadža napomenuo je kako Uzvišeni Allah svaki dan spušta 120 milosti, 60 na one koji obilaze oko Kabe, 40 na one koji obavljaju namaz u haremu Kabe i 20 na one koji samo sjede u njenoj blizini i gledaju u nju. Na kraju je podsjetio na hadis u kojem Muhamed a.s. kaže da jedan namaz kod Kabe vrijedi kao 100 000 namaza, što iznosi kao 54 godine ljudskog života.

Izaslanik mostarskog muftije direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek napomenuo je činjenicu da Allah dž.š. najviše grijeha oprosti na Dan Arefata te poručio hadžijama da taj dan iskoriste što više i što sadržajnije, jer možda će imati samo jednu priliku u životu naći se na tom mjestu u najodabranije vrijeme. „Sve što se veže za hadž od propisa mora se ispuniti dosljedno i u potpunosti kako je navedeno u fikhskim propisima“, rekao je hafiz Tulek.

Džematski imam Šefik ef. Čavčić podsjetio je na raskošnu tradiciju ispraćaja hadžija iz Mostara. Naveo je podatak da se iz džamije u kojoj je imam već 18 godina ispraćaju hadžije. „Historijat odlaska na hadž iz Mostara je velik i dug. Historijski izvori bilježe da je prvi poznati hadžija iz Mostara bio Hajdar sin Abdulahov 1554. g.“, rekao je. Tradicija ispraćaja hadžija iz Mostara sve do 1884.g. bila je da se oni isprate sa hadžijske sofe, čiji se lokalitet nalazio blizu današnje Fabrike duhana u Mostaru. Od tada do 1935.g. ispraćani su sa Željezničke stanice kod današnjeg Španskog trga. „Do agresija na Bosnu i Hercegovinu nije bilo manifestcija društvenog karaktera ispraćaja naših hadžija, a od agresije na našu zemlju IZ nastoji da osmisli i unaprijedi ovaj kulturno-vjerski događaj“, kazao je.

Prema evidenciji Muftijstva mostarskog na hadž će ove godine putovati 30 hadžija
Hadže Čomor – Mostar, Šaćira Dedović – Mostar, Enisa Balalić- Mostar, Muhamed Leho -Mostar, Ahmed Bebanić – Mostar, Mustafa Špago – Mostar, Admir Hodžić – Mostar, Haris Hindić – Mostar, Isa Đan Hindić – Mostar, Nafija Čagalj -Mostar, Almir Bučuk -Mostar, Džemaila Dilberović – Mostar, Veldin Ćorić – Mostar, Jusuf ef. Kafadar – Mostar, Suljo ef. Cikotić – Mostar, Mumin Elezović – Ljubuški, Nusreta Elezović – Ljubuški, Hašim Pozder – Jablanica, Sead Konjarić – Jablanica, Arslo Hadžić – Duvno, Mukerema Radmanić – Konjic, Mirsad Karić – Konjic, Hatidža Hadžajlić – Konjic, Semir Hadžajlić – Konjic, Ismija Hodžić – Konjic, Senija Vajzović – Konjic, Mirsada Nefer – Konjic, Faruk Jakić – Konjic, Avdo Duranović – Konjic i Midhat Brkan – Mostar (BIS Tours)

Hadžije s područja Mostara na put prema Meki i Medini krenut će u utorak 23.9.2014.g. s Trga Musale u 02:00 sata (iza ponoći).