Proučen tradicionalni mevlud u Gornjoj Drežnici

825
Miz Mostar Aktivnost

U prisustvu nekoliko stotina vjernika mostarski imami danas su (21.09.2014.g.) proučili još jedan tradicionalni mevlud u džematu Gornja Drežnica. Tradicija učenja godišnjeg mevluda seže još od početka prošlog stoljeća kada je mostarski gradonačelnik Mujaga Komadina u ovom mjestu izgradio džamiju. Prigodnim vazovima na skupu su se obratili glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović. Vjernike su poselamili i drežanjski imami Džafer ef. Beglerović i Eldis ef. Balić.

Ideja vodilja u vazu glavnog mostarskog imama bila je njegovanje i čuvanje emaneta i čvrste vjere u Allaha dž.š. U predaji o Isa a.s. elaborirao je činjenicu da čovjek u svom životu nužno nosi emanet koji će predati budućim generacijama. „Braćo i sestre, Bošnjaci su svoji na svome, na svom topraku i to nasljeđuju od svojih djedova i pradjedova. Bošnjaci su odlučni da ostanu svoji na svome“, naglasio je ef. Cikotić.

Tumačeći odnos prema svetostima vjere islama pozvao je okupljene da počnu mijenjati svoj odnos prema njima na bolje. „To je onda znak da mi zaslužujemo Božiju milost. A ako ne, onda je ne možemo ni očekivati. Allahova milost i pomoć su nad džematom. Oni koji tako ne postupaju oni se razjedinjuju. Zato mi trebamo od Boga moliti da nas ujedini i sačuva“, rekao je.
Posljedice ljudskih razilaženja prema njegovim riječima proizilaze iz gubljenja svijesti o Bogu. „Budemo li izgubili iskreni odnos prema Bogu, onda ćemo se međusobno svađati, a to ne valja i to nikome od nas ne treba. Allahova srdžba je nad razjedinjenošću a pomoć nad zajednicom“, zaključio je glavni imam.

I mostarski muftija Salem ef. Dedović je govorio o kontinuitetu očuvanja islamskog identiteta u svim prilikama kroz koje čovjek prolazi. Posebno se osvrnuo na ambijent u kome se danas mladi susreću sa izazovima života. „Ovozemljaski život bi bio težk da nije ove ljepote kojom nas je Uzvišeni Allah počastio. Iza nas će ostati samo lijepa i dobra dijela i ona će nam biti zalog na budućem svijetu, da se imamo na što osloniti“, rekao je muftija Dedović.

On je okupljene vjernike pozvao da aktivnije i srčanije prakticiraju vjerske propise ali i da iskoriste svoje pravo i da izađu na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini. „Mi imamo društvenu obavezu prema svim tokovima koji se događaju u našem društvu, Naš društveni zadatak je i 12. oktobar, opći izbori u Bosni i Hercegovini. Važan je to proces. Bošnjaci ovom procesu moraju prići krajnje odgovorno i ozbiljno. Bošnjaci ne smiju nasjesti na propagandu ta treba apstinirati izbore, da ne treba izaći na izbore. To je naša patriotska i vjerska obaveza“, poručio je muftija Dedović.

U programu su i ove godine nastupili članovi hora „En-Nur“ iz Drežnice. Mevludsko okupljanje je završeno općim narodnim veseljem neposredno ispred džamije u Gornjoj Drežnici.