Pedagoški zavod i IC štamparija organizovali svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti

881
Miz Mostar Aktivnosti

Drugu godinu zaredom Pedagoški zavod Mostar i IC štamparija Mostar organizovali su svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je održana 28. februara 2014. godine u Studentskom hotelu Mostar, a prisustvovale su joj zvanice iz političkog, vjerskog i kulturnog života grada Mostara.

Svečanost je otpočela intoniranjem državne himne, a nastavljena “Zapisom o zemlji”, Mehmedalije Maka Dizdara, kojeg je interpretirala Inesa Brekalo, učenica Gimnazije Mostar. Izvodeći pjesme “Dragoj mojoj BiH” i “Sva bol svijeta”, uz to plijeneći punu pažnju publike, u okviru programa nastupio je i Hor O.Š. “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”, uz pratnju nastavnika muzike Edina Kmetaša.

Stihove pjesme “Bosna”, našeg velikog književnika rah. Nedžada Ibrišimovića, govorio je Šerif Aljić, glumac Narodnog pozorišta Mostar.

Uz ideju da se iz godine u godinu organizuje jedan ovakav program, potekla je i ideja da se svake godine realizuje i literarni konkurs, kroz koji će učenici srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona iskazati ljubav i svoje osjećaje prema Domovini, pišući joj najljepše priče, poklanjajući joj stihove srca.

Prošlogodišnji konkurs realizovan je na temu “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”, a tema ovogodišnjeg konkursa glasila je “Samo jedno mjesto na svijetu zove se domovina”.

Na konkurs je pristigao veliki broj radova, po izjavi predsjednika žirija, mr Nusreta Omerike, a pored njega, u žiriju su još bili Elvedin Nezirović, pjesnik i mr Irma Marić. Oni su donijeli odluku da su najbolji literarni radovi sljedećih učenika:

1. mjesto osvojila je Azra Đelmo, iz Srednje škole Jablanica,
2. mjesto pripalo je Ajli Čolaković, učenici Druge gimnazije Mostar,
3. mjesto osvojio je Emir Brkić, učenik Karađoz-begove medrese.

Pobjednici konkursa nagrađeni su novčanim nagradama i diplomama. U sklopu programa, prisutnima su se obratili i prof. Sabaheta Bijedić, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, koja je govorila o ljepoti i značaju pokrenute i realizovane ideje raspisivanja jednog ovakvog konkursa i programa priređenog povodom Dana nezavisnosti zemlje u kojoj živimo, te mr Ibro Rahimić, direktor IC štamparije Mostar, koja je štampala zbornik učeničkih radova sa prošlogodišnjeg konkursa.

U muzičkom dijelu programa, uz Hor O.Š. “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo” nastupila je i Larisa Lejla Droce, izvodeći na violini kompoziciju “Allegreto”. Čitajući svoju Pjesmu o Srebrenici, sa kojom je osvojila prvo mjesto na takmičenju u Italiji, publici se predstavila i Naida Džiho, učenica O.Š. “Zalik”.

Priređena svečanost bila je lijepa prilika za podsjećanje na 1. mart, koji se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a koji su, referendumom, izglasali građani Bosne i Hercegovine 1992. godine, a čime je naša zemlja potvrdila svoju nezavisnost.