Održana šesta Mektebska olimpijada Medžlisa Mostar

734
Miz Mostar Aktivnosti

Medžlis Islamske zajednice Mostar ovog je vikenda realizirao svoju godišnju mektebsku manifestaciju, šestu po redu, a koja nosi naziv Mektebska olimpijada.

Mektebska olipmijada je ove godine okupila rekordan broj učenika i učenica, preko devet stotina djece iz svih mostarskih mekteba, koji su se takmičili u velikom broju sportskih disciplina, igrama bez granica, te koristili pruženu priliku igre na toboganu i trambolinama, te učešća u edukativnim radionicama kaligrafije i izrade umjetničkih radova od drveta i stiropora. Olimpijadi je prisustvovao i veliki broj roditelja, prijatelja mekteba, članova Info –servisa za mlade, gostiju, tako da je ovogodišnja manifestacija brojala oko hiljadu i stotinu osoba.

Ovaj jedinstveni sportsko–rekreativni, odgojno–duhovni i ekološki sadržaj ponudio je mektebskoj djeci puninu odgojnog djelovanja u praksi, te u praktičnom smislu, uzimanjem abdesta na rijeci Drežanjki, klanjanjem podne-namaza na otvorenom, čišćenjem kompletnog stadiona i učenjem dove, na djelu je potvrdio ono što su djeca tokom godine učila u mektebu.

Sve je proteklo u lijepom ambijentu, redu i organizaciji kojom je i ove, kao i svih prethodnih godina, rukovodio glavni imam Medžlisa Salem ef. Dedović sa timom svojih saradnika. Ovogodišnja olimpijada imala je i jedan humanitarni aspekt, gdje su prisutni mogli za simboličan iznos kupiti likovne radove mektebskih učenika, a sredstva su namjenjena za liječenje bolesne učenice Druge gimnazije Dalide Bebanić. Info–servis za mlade pokazao se još jednom kao vrijedan volonterski servis u realizaciji i ove akcije.