Obilježena mubarek noć Lejletu-l-Berat i predstavljena IV generacija Kampa za mujezine

607
Miz Mostar Aktivnosti

U nedjelju 23. juna 2013. godine u Studentskom hotelu Mostar obilježena je mubarek noć Lejletu-l-Berat i predstavljena četvrta generacija edukativne radionice “Kamp za mujezine”. Svečanost je priređena u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar, a prisustvovao joj je veliki broj prijatelja mekteba, roditelji i rodbina polaznika.

Voditelj programa bila je Bea Balta, prof. Na samom početku programa odlomak iz Kur’ana časnog proučio je Jusuf ef. Kafadar. U programu je učestvovao, pored polaznika četvrte generacije “Kampa za mujezine” i Mektebski hor Medžlisa IZ Mostar na čelu sa Minjom Sefić.
Prisutnima su se obratili Harun Macić, profesor u Karađoz-begovoj medresi, prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar i voditelj “Kampa za mujezine” Amir –ef. Delić. Ispred roditelja polaznika Kampa, vidno oduševljena, govorila je Jasminka Šunje.

Prof. Harun Macić se prisjetio jedne neizbrisive slike iz svog djetinjstva rekavši; “Kada bi se Ćamil –ef. Alić okrenuo prema džematu, želio sam da se nađem u njegovom pogledu, zato što je samo jedan mig u njegovom bistrom pogledu značio da ću ja biti mujezin tu veče, i to je zaista bila velika radost. Važnost kampa za mujezine je višestruka, prije svega mujezine prepoznajemo u 33. ajetu sure Fussilet gdje Allah dž.š. kaže: “A ko ljepše govori od onoga koji poziva Allahu i dobra djela čini”, mujezini u našoj tradiciji zauzimaju posebno mjesto, a ovaj i ovakvi projekti su dokaz da mi ovdje nećemo ostati na vjetrometini prolaznosti, već je ovo čvrst kamen temeljac za buduće projekte. Zatim se prof. Macić osvrnuo i na pitanje bošnjačkog identiteta prisjetivši se Avde Međedovića (1875-1953), autora čuvenog epa „Ženidba Smailagić Mehe” (12.226 stihova).

Glavni mostarski imam Salem –ef. Dedović, prof. je u svom obraćanju, između ostalog, rekao:
“Nalazimo se u noći Lejletu-l-Berat, nadomak smo mubarek mjeseca Ramazana koji treba da bude duhovni preporod, duhovno nadahnuće, jedna posebna škola za nas muslimane. Mislim da nema ljepše najave mubarek mjesecu Ramazanu od ove večerašnje kojoj prisustvujemo ovdje, sa ovim lijepim, dragim mujezinima koji su prošli kroz ovu edukativnu radionicu. Želim posebno da se zahvalim voditeljima kampa, nastavnicima, muallimima, muallimama koji su izveli ovogodišnji kamp. Težimo da uvijek unosimo novu kretivnu energiju, nove ideje. Ne možemo stajati na jednom mjestu, moramo uvoditi nove ideje, nove projekte, nove programe, osobito sa mladima. Posebno sam obradovan onom porukom koju je večeras uputio prof. Harun Macić. Želim da ovi naši mladi mujezini budu pravo osvježenje našim ramazanskim džematima. Vama dragi roditelji čestitam i zahvaljujem što ste dali djecu nama na povjerenje. Molim Allaha dž.š. da Vam podari svaki bereket i svaki selamet”.

U ime roditelja prisutnima se obratila Jasminka Šunje, koja je između ostalog rekla:
“Želim istaći našu roditeljsku zahvalnost i zadovoljstvo zbog organizovanja jedne ovakve edukativne radionice. Naša djeca su provela devet nezaboravnih dana učeći o ljepotama i vrednotama islama, družili su se, stekli nova prijateljstva i na kraju okitili zvanjem mujezina. Večeras osjećamo ponos jer je ovo za nas jedno posebno veče.”

Zatim se skupu obratio i Amir –ef. Delić, voditelj “Kampa za mujezine” rekavši:
“Ovogodišnji kamp ocjenjujemo kao najuspješniji zato što smo prvi put ovdje u našoj zgradi Studentskog hotela koji nam je pružio sve što nam je bilo potrebno kako bismo ovoj generaciji ponudili sve što je potrebno da bi upotpunili njihovo zadovoljstvo. Ovogodišnji nastavnici Adis –ef. Gosto i Ammar –ef. Čopelj su rukovodili dvjema odvojenim grupama. Ove godine je bilo 30 polaznika Kampa, a u dosadašnje četiri generacije “Kamp za mujezine” je pohađalo 109 učenika. Na kraju se želim zahvaliti timu koji je realizovao ovu ideju, a to su imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar.”

U završnom dijelu programa svečanu prozivku polaznika Kampa i dodjelu certifikata za uspješno pohađanje edukativne radionice “Kamp za mujezine” izvršio je Amir ef. Delić, a certifikate dodjelio prof. Salem ef. Dedović. Na samom kraju programa dovu je proučio glavni imam Salem –ef. Dedović, a za sve prisutne je priređena zakuska u restoranu Studentskog hotela Mostar.