Piše: Muhamed Jusić

Fondacija Kralj Abdulaziz iz Saudijske Arabije ponovo je 2013. odštampala knjigu mostarskog muftije Ali(ja) Fehmi ef. Džabića „Husn as-sahaba fi šarh aš’ar as-sahaba“ (“حسن الصحابة في شرح أشعار الصحابة”).

Knjiga je ovo koja govori o poeziji ashaba (r.a.) Božijeg poslanika (a.s.) i u kojoj su sabrane njihove kaside i poezija, zajedno sa njihovim biografijama. Ukupno je obrađeno preko šezdeset ashaba i njihova poezija.

Knjigu je muftija Džabić napisao dok je, nakon što je protjeran iz Bosne, predavao arapski jezik i književnost na najprestižnijem univerzitetu Darul-funun u Istanbulu.

Ovo pomalo zaboravljeno djelo toliko je važno i vrijedno da je proglašeno najboljim djelom u toj oblasti i njegovo štampanje je podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Kraljevine.

Knjiga je reprint izdanja koje je prije nešto više od stotinu godina štampano u Bosni.

Urednik izdanja je poznati istraživač prof. dr. Abdullah bin Abdurahman Usejlan, predsjednik Kluba književnika iz Medine.

Po mišljenju urednika jednostavno ni prije ni poslije nije napisano nešto bolje iz ove oblasti da bi zaslužilo ponovno štampanje.

Muftija Džabić koji je potpisan sa (جابي زادة علي فهمي- u nekim izdanjima ima i ono Mostarac) bio je nenadmašni autoritet u oblasti arapskog jezika i književnosti, ali je u bosanskoj historiji poznat kao predvodnik pokreta za vjersko-prosvjetnu autonomiju Bošnjaka u Austro-Ugarskoj monarhiji.

Štatut za koji se borio i ideja autonomne vjerske zajednice muslimana koja je prvi put priznata u Evropi je i danas temelj uređenja „islamskog pitanja“ u Evropi dok će njegove knjige ponovo izučavati mladići i djevojke Arabije i čitavog arapskog i muslimanskog svijeta.

Autor je ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.