Svečana akademija polaznika mektepske nastava upriličena je sinoć ispred Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Mostaru. Na akademiji, kojoj su pored polaznika vjerske pouke prisustvovali i njihovi roditelji, uručene su nagrade i priznanja pobjednicima ovogodišnjeg mektepskog takmičenja.
U kratkom polusatnom programu, prema scenariju Mustafe ef. Jelovca, na dječiji, nepatvoreni način, nekolicina njih, recitalima, dijaloškim disputima, učenjem Ku’rana, citiranjem hadisa, pokazalo je znanje i vještine koje su stekli tokom ove nastavne godine. U programu su nastupila i djeca predškolskog uzrasta iz Dječijeg vrtića „Zemzem“ i članovi karate sekcije koja djeluje pri Medžlisu IZ-e Mostar.
Nagrade i priznanja pobjednicima u kategoriji kiraet stariji uzrast uručio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Za osvojeno prvo mjesto Esmi Bećoji iz mekteba Kočine-Masline, za drugo Hafizi Arnaut iz mekteba Podgorani i treće Muhamedu Crnomerović iz mekteba Pograđe.
Nagrade i priznanja pobjednicima u kategoriji opće znanje stariji uzrast dodijelio je Enver ef. Husnić, predsjednik Udruženja Ilmijje Mostar. Za osvojeno prvo mjesto Selmi Baralija iz mekteba Kočine-Masline, za drugo sa istim brojem bodova Amili Eminović iz mekteba „Vrelo Znanja“ i Nezimu Jelovacu iz mekteba Kružanj i treće Harunu Pajiću iz mekteba Podgorani.
Nagrade i priznanja pobjednicima kiraet mlađi uzrast uručio je pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina. Za osvojeno prvo mjesto Zejdu Mariću iz mekteba Kočine-Masline, za drugo mjesto Sumeji Brkan iz mekteba Zalik 2 i za osvojeno treće mjesto Halidu Šipković iz mekteba Zalik 1.
Nagrade i priznanja pobjednicima u kategoriji opće znanje mlađi uzrast uručio dječiji pisac Husein Huska Ismailović. Za osvojeno prvo mjesto Amni Baralija iz mekteba Kočine-Masline, za drugo mjesto Azri Isić iz mekteba Opine i za treće mjesto Dželili Arnaut iz mekteba Podgorani.
Na akademiji su uručena priznanja mualimima za ostvarene rezultate u ukupnom zbiru osvojenih bodova na takmičenju. Priznanja su primili, za osvojeno treće mjesto Amir ef. Delić mualim u mektebu Karađoz-begove džamije, za osvojeno drugo mjesto Admir ef. Čopelj mualim u džematu Podgorani i za prvo mjesto Muhjudin ef. Bećoja mualim u džematu Kočine-Masline.
Glavni imam Dino ef. Maksumić, uz čestitke pobjednicima, se zahvalio svim učenicima i mualimimma na istrajnom i predanom radu tokom čitave nastavne godine. „Potvrda kvaliteta vašeg znanja dobili smo na mektepskom takmičenju organiziranom na nivou Muftijstva gdje smo osvojili prvo mjesto, a dva naša učenika će naše muftijstvo predstavljati na takmičenju Rijaseta IZ-e BiH“, kazao je ef. Maksumić. On je na kraju svečane akademije uručio posebnu nagradu hafizu Abdulahu Tabakoviću, učeniku mekteba Zalik koji je protekle godine stekao titulu hafiza Kur’ana časnog.
Pred svečanu akademiju u organizaciji Kulturnog centra „Kralj Fahd“ i Medžlisa IZ-e Mostar upriličena je promocije slikovnica Huseina Ismailovića „Djed Bajro i Kurban-bajramske radosti“. Osim autora o slikovnicama je govorila i mr. Alma Boškailo.
M Akademija