Na mostarskim Šehitlucima obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom

847
Miz Mostar Aktivnost

U povodu 9. maja koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom danas je na mostarskim Šehitlucima učenjem sure Ja-sina i hatma dove koje su proučili učenici Karađoz-begove medrese i imami Medžlisa IZ Mostar obilježena 22 godišnjica stradanja zarobljenih pripadnika komande IV Korpusa A R BiH.

Trinaest pripadnika Armije R BiH zarobljeno je od strane HVO-a kasno popodne 9. maja 1993., braneći komandu IV korpusa. Suprotno svim standardima ženevskih konvencija, mučki su ubijeni i pokopani na nepoznatu lokaciju sa koje su prebačeni u masovnu grobnicu zvanu „Rimski bunar”. Državna komisija za traženje nestalih sasvim slučajno, tragajući za nekim drugim ubijenim istinama, našla je njihova prepolovljena tijela, bez nekih dijelova skeleta i lične stvari. Na taj način našla je konačno istinu o njima.

Pronađena tijela njih desetorice pokopana su na mostarskim Šehitlucima 9. maja 2008. g. dok se za tijelima njih još trojice još uvijek traga. Prigodnim obraćanjem porodicama šehida, poginulih boraca A R BiH i brojnim građanima Mostara obratili su se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljio ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostara Safet Nožić.

„Danas smo se ovdje okupili da pokažemo da se domovina nosi u srcu i da ova naša mladost pokaže da će čuvati sve vrijednosti za koje su se borili pripadnici AR BiH“, kazao je ef. Cikotić. Podsjetio je kako su mnogi u svijetu tog 9. maja 1993.g. ostali nijeme pred stravičnim slikama koje su dolazile iz Bosne i Hercegovine i Mostara.
Safet Nožić oštro se osvrnuo na rastuće tendencije narastanja fašizma. „Ja sam jedan od sudionika događaja napada na komandu IV korpusa u zgradi Vranici. Žalosno je da danas Evropa ne baštini tradiciju antifašizma, već naprotiv…“ naglasio je Nožić.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je da se obilježavanjem ovog dana podiže bošnjačko dostojanstvo u kojem se iščitava volja i odlučnost da se treba oduprijeti zlu koje se nažalost 1990-tih. godina javilo na tlu Evrope. „Svijet je i danas pred brojnim kušnjama s kojima su se BiH i Mostar suočavali 90-tih godina. Mira i sreće će biti ako ga ne budemo tražili za sve i svakoga na temeljima pravde, pravičnosti i vjerskih sloboda svih ljudi bez ikakvih isključivosti i predrasuda“, kazao je muftija Dedović.

Obraćajući se porodicama šehida, poginulih boraca i bivšim pripadnicima AR BiH muftija se založio za izgradnju centralnog šehidskog spomen obilježja u Mostaru. „S našeg današnjeg susreta na mostarskim Šehitlucima želim da pošaljem jasnu poruku prema odgovornim strukturama da Mostar treba da dobije centralno šehidsko spomen obilježje kojeg nema. Sramota je da ga Mostar nema. Taj spomenik je najpreče spomenik koji se treba graditi u Mostaru. Taj spomenik treba da potvrđuje da imamo nacionalnu svijest, odgovornost prema historiji i odgovornost prema prošlim i budućim generacijama“, poručio je muftija Dedović.