U okviru ciklusa predavanja „Islam i Bošnjaci u perspektivi“, kojeg zajednički organiziraju Info servis Medžlisa IZ-e Mostar i B.Z.K. „Preporod“ u petak veče iz vlastitog iskustva potkrijepljenog naučnim činjenicama o ovoj temi u Studentskom hotelu govorio je Musel Filip Begović glavni i odgovorni urednik sedmičnog časopisa Stav.
Rukovdilac Info servisa za mlade Arnel Demirović pojašnjavajući ciljeve ciklusa predavanja kazao je kako im je želja kontekstualizirati smjernice djelovanja na prostorima BiH i Evrope propitujući odnos Bošnjaka prema islamu i njegovom praktikovanju. „U tom suodnosu namjeravamo apostrofirati i historijske fakte kroz koje su prolazili Bošnjaci i islam“, rekao je Demirović.
Begović je na tribini ilustrirao mogućnosti primjene teorijskog znanja u različitim društveno političkim kontekstima kroz koje je prolazio, od nacionalnog i vjerskog otrežnjenja do zaštite i afirmacije najznačajnijih vrijednosti bošnjačkog naroda. Na vrlo ilustrativan način, na temelju vlastitog iskustva, označio je smjernice i puteve traženje sebe kao osobe i sebe kao jedinke unutar svog naroda. „Ja sam sebe pronašao u džamiji“, istakao je Begović. U daljim traganjima za identitetom i iskustveno i znanstveno gradio je svijest o jeziku, identitetu, narodom, naciji, i na koncu artikuliranju političkih ciljeva odbacujući intencije „s druge strane ponuđenih rješenja“.
Prema najavama organizatora naredno predavanje održat će hafiz dr. Mevludi ef. Dizdarević u petak 16.12. 2017.god. a potom i hafiz dr. Elvir Druanović 23.12. 2017.god.