Mubarek noć Lejletu-l-Miradž obilježena u džamiji Hadži Ali-bega Lafe

519
Miz Mostar Aktivnosti

Mubarek noć Isra i Miradž, sinoć je (5.juna) svečanim mevludskim programom, obilježena u džamiji Hadži Ali-bega Lafe, u mostarskoj mahali Zahum.

Divnu mevludsku atmosferu, punu emocija i ushićenja, upotpunio je izuzetno veliki broj džematlija. Radost je posebna bila na licima stanovnika mahalā u zapadnom dijelu mostarskog džemata, koji su u ovome mevludu prepoznavali trajnu i neraskidivu vezu sa svojom braćom i sestrama iz drugih mostarskih džemata, koji su se potrudili da impozantnim prisustvom uveličaju veliku mubarek noć miradža.

Riječi dobrodošlice uputili su Haris ef. Pobrić, imam u džematu i prim. dr. Emir Fazlibegović, vrijedni mutevellija.

Program su izveli mostarski imami, pristigli iz velikog broja džemata, koji su svojim divnim učenjem tekstova mevluda i recitacija mevludsku atmosferu učinili svečanom i vjernom našoj tradiciji.

Miradžsku besjedu kazivao je Ilham-ef. Puce, pomoćnik glavnog imama Medžlisa, koji je u svom obraćanju dao kompletan presjek toka miradža i okolnosti u kojima se on dogodio. Posebno je naglasio važnost iskazivanja pune pobožnosti, pokornosti i vjernosti Stvoritelju Allahu, dž.š., jer baš kao u primjeru Miradža, kada su gotovo svi napustili i prepustili Božijeg Poslanika, na njegovoj strani ostao je Allah koji ga je uzdigao i dao počasnu nagradu koja nije nikome od stvorenja do tada, a neće ni od tada biti data.

Prelijepi ugođaj mevluda u staroj mostarskoj džamiji Hadži Ali-bega Lafe završen je učenjem dove glavnog imama Salem -ef. Dedovića i klanjanjem jacije –namaza.