Mostar u “Srebrenom svijetu”

903
Miz Mostar Aktivnosti

Medžlis Islamske zajednice Mostar i Karađoz-begova medresa odlučili su na jedan poseban način obilježiti ulazak Mostaraca u Novu 1435. hidžretsku godinu, te su, uz mnoge druge sadržaje, priredili i program pod nazivom “Koncert kasida i promocija knjige ‘Srebreni svijet'”, autora Mirsada Puce.

Program je održan u Narodnom pozorištu, 4. novembra 2013. godine, a sala Pozorišta bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. “Srebreni svijet” je djelo ispisano stihovima duše Mirsada Puce, koji je dosadašnje ispisane kaside, uz podršku Medžlisa i Medrese, uspio uokviriti u knjigu, a koje su druge muharremske noći izvodili horovi: El-Misbah, El-Kamer i Hor Karađoz-begove medrese.

Promotori knjige “Srebreni svijet” bili su profesori Karađoz-begove medrese: Aid Tulek i Harun Macić, te mr Jasmin Hodžić, koji su iz različitih uglova kazivali o tematici i motivima kasida Mirsada Puce.

Njihova kazivanja upotpunjena su recitalima autora knjige, koje su kazivali Džafer Alić i Elmedina Hodžić, moderatorica svečanog programa.

Pri samom kraju programa, prisutnima se obratio i Mirsad Puce, autor knjige, koji je, radostan zbog onoga što mu se događa te muharremske noći, zahvalio svima onima koji su njegove kaside učili i pronosili diljem Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

Kaside sabrane u djelu “Srebreni svijet” jesu one koje su nastajale u posljednje dvije decenije, a koje je Mirsad Puce od godina ratnih, pa sve do danas pisao za softe Karađoz-begove medrese, te horove Medžlisa Islamske zajednice Mostar, sa kojima je drugovao i druguje punih 20 godina.

Svečani program priređen povodom Nove hidžretske godine bio je lijepo osvježenje za sve one koji su se u tim trenucima našli u sali Narodnog pozorišta, a koji su, nakon što su čuli i vidjeli ono što im je priređeno, zadovoljni i sa stihovima kasida na usnama potražili korak u nekoj mostarskoj ulici.