Učenjem mevluda sinoć je u Sevri hadži Hasanovoj džamiji u Mostaru obilježena mubarek večer Lejletu-l-miradž.

Mevlud su proučili mostarski imami, a prigodan vazu-nasihat održao je pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina. Uz kratka podsjećanja na predanja i događaje iz noći Israa i Miradža ef. Ovčina je istakao da sa obilježavanjem ove mubarek noći vjernik ima snažne poticaje za jačanje individualnog i kolektivnog optimizma, budući da se Miradž dogodio nakon teških iskušenja kroz koja je prolazila mala muslimanska zajednica u Mekki.

„ U ovoj noći mi smo kao umet dobili mnoge povlastice, propis obavljanja namaza, objavljenja je sura Fatiha, dva posljednja ajeta sure Bekare itd.. A jedan od darova je i dova La havle vela kuvvete illa billahi za koju je rečeno da je najbolji lijek u svim vidovima nedaća“, naglasio je ef. Ovčina.
U porukama Miradža, kako je primijetio, nalazimo nedvosmislenu poruku da je islam vjera optimizma, kojem je Muhamed a.s. podučavao svoje sljedbenike. U tom smislu citirao je jedan od brojnih hadisa u kojem se kaže da je vjerniku uvijek dobro, kada ga zadesi kušnja on se zahvaljuje Allahu i strpi se, a kada mu je dobro opet zahvaljuje Allahu pa se njegove blagodati povećavaju.

Komentirajući aktuelne društvene prilike uzrokovane globalnim civilizacijskim opterećenjima ef. Ovčina je podsjetio da svaki vjernik pojedinačno ima svoju zadaću, da iz kušnji izađe jači, da učvrsti svoju vezu sa Allahom dž.š., da se Njemu istinski vrati, da se u Njega pouzda, da svoja nadanja iskreno Njemu u dovama kaže. „ To od nas Allah hoće u svakom iskušenju, pa tako i u ovoj aktualnoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa“, poručio je ef. Ovčina. Mevludskoj svečanosti je uz pridržavanja propisanih mjera zdravstvene zaštite prisustvovao ograničen broj džematlija.
Miradz