Mevludskim programima obilježena noć Lejletu-r-Regaib

813
Miz Mostar Aktivnosti

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i džematskih odbora Kozice i Cernica u srijedu (15.05.2013.) i u četvrtak (16.05.2013.) održani su mevludski programi povodom mubarek noći Lejletu-r-Regaib.

Programu u džematu Kozice prisustvovalo je više od stotinu džematlija, a više od dvadeset ih je došlo s Brkanovog brda. Džemat Kozice je u proteklom periodu na čelu sa imamom Amir ef. Delićem pokazao izrazito dobre rezultate u organizovanju vjerskog života.

U toku programa kojeg su izveli polaznici i svršenici mektebske nastave, većina njih srednjoškolci koji su prošli sve godine mektebskog poučavanja, prisutnim se obratio glavni imam Salem ef. Dedović.

Glavni imam je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom programa i tumačeći ajete iz sure Al-Inširah podstakao vjernike na širokogrudnost i slobodniji pristup u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Mevludski program koji je sinoć održan u džematu Cernica je od posebnog značaja za džematlije džamije hadži Memije Cernice jer je to prvi poratni mevlud u tom džematu, gdje je dolaskom novog imama Envera ef. Husnića reaktivirana mektebska pouka, a mektebska djeca su pored mostarskih imama učestvovala u izvođenju programa. Prisutnim se obratio glavni imam Salem ef. Dedović.

Glavni imam je izrazio svoje zadovoljstvo što se Lejletu-r-Regaib obilježila u džematu Cernica i što su mektebski učenici uzeli učešće u programu, nadajući se da će to dati dodatni podstrek džematlijama na još veću aktivnost.

“Ovi divni polaznici mektebske nastave su nešto najdivnije i najvrijednije večeras, oni zavređuju posebnu pažnju i ja im čestitam, čestitam roditeljima koji su prepoznali važnost mektebske nastave. Važno je da svi istrajavamo i da smo svi na tom istom putu, jer ne možemo uspjeti ako nismo zajedno”, istakao je glavni imam.