Kamp za mujezine oduševio i treću generaciju

792
Miz Mostar Aktivnosti

U organizacji Medžlisa Islamske zajednice Mostar ove sedmice u internatu Karađoz-begove medrese odvija se zanimljiv vjersko-edukativni program. Već treću godinu zaredom Medžlis Islasmke zajednice okuplja mlade polaznike mekteba i educira ih o značaja časne uloge mujezina u općem islamskom kontekstu.

Ova jednosedmična edukativna radionica pod nazivom „Kamp za mujezine“ sadrži i niz zabavnih sadržaja, od sportskih druženja preko obilaska grada do zanimljivih edukativno zabavnih radionica, a budući mujezini u internatu Medrese na raspolaganju imaju i kompjutere s priključenim internetom. Ovogodišnji Kamp za mujezine, koji će trajati do 24.06.2012.g., službeno su u ponedjeljak 18.06.2012. otvorili mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

„Ove godine se na poziv Medžlisa Islamske zajednice Mostar odazvalo 29 učenika. Po prvi put imamo učenike iz Medžlisa Islamakse zajednice Stolac i Medžlisa IZ Prozor“, ističe Amir ef. Delić voditelj kapma. Prema njegovim riječima znanje koje učenici imaju je na zavidnom nivou, sa velikim potencijalima i kapacitetima, te im treba omogućiti prostor i mjesto da još bolje isprobaju glasovne mogućnosti . Amir ef. Delić nam kaže kako su ovi učenici već posjetili nekoliko džamija a da će u narednim danima posjetiti i ostale mostarske džamije. U dosadašnjem radu su uvježbali sve ono što mujezini uče na sabah i podne namazu. „Izražavam zadovoljstvo da su polaznici vrlo ozbiljno pristupili ovom kampu. Do sada bilježimo lijepu atmosferu i vrlo visok stepen njihovog zadovoljstva. Ja s njima provodim preko dvanaest radnih sati, a oni su svih 24 sata pod stalnom pažnjom naših imama“, ističe Amir ef. Učenici su podjeljeni u dva razreda s kojima u isto vrijeme rade različiti predavači. Na završetku ovogodišnjeg kampa mladi mujezini će posjetiti Medžlis Islamske zajednice Ljubuški i vodopad Kravice. U kratkom razgovoru sa mladim mujezinima osjetili smo vrlo visok stepen njihove znatiželje i visoka očekivanja.

Ilham Marić iz Osnovne Škole Podeležje kaže nam da se prijavio na ovaj kamp jer želi upisati Medresu i jednog dana postati hodža. Oduševljen je atmosferom koja vlada u kapmu jer su mu svi polaznici već prvi dan postali prijatelji. I Samir Zekić iz Osnovne škole Vrapčići ima nijet upisati medresu, pa koristi svaku priliku da se što bolje priprmi za prijemni ispit. „Mene je pozvao efendija i odmah su mi roditelji, bez puno premišljanja dopustili da se prijavim u ovaj kamp“, britko i smaouvjereno nam kaže Samir. Muhamed Sidran i Nedžad Mujakić iz Stoca koriste priliku d aupoznaju svoje vršnjake. „Kad smo bili u mjetefu efendija nam je pričao o ovom kampu i izabrao mene i Nedžada da idemo i to je to“, s ponosom da je odabran kaže nam Muhamed. Bilal Bašić iz mostarskog džemata Luka ne krije oduševljene da će čitavu sedmicu provesti sa svojim vršnjacima. „Ovdje mi je ljepše već da sam kod kuće. Ovdje imam prijatelje, malo učimo, malo se igramo, stičemo vrijedne osobine, a kod kuće bi gledaki televiziju, bili na ulici na kojima nemamo puno prostora. Babo mi je rekao da obavezno dođem na ovaj kapm“, priča nam Bilal.

A da zaista 29 mladih mujezina uživaju u radu ove Medžlisove radionice uvjerili smo se dok je Madžid Brajević i pred nama uvježbavao ezan. Visoki tonovi, puni dostojanstva i ponosa ne smao da su ispunili Madžidovu dušu već i pokrenuli čistu, nepatvorenu, angažirajuću vjerničku emociju svih prisutnih.