Olujni vjetar odnio krov nove zgrade Medrese

850
Miz Mostar Aktivnosti

Olujni vjetar u noći s petka na subotu ( 6-7.januar) pričinio je velike materijalne štete u Mostaru. Najteže posljedice ove vremenske nepogode pretrpjele su zgrada Agro mediteranskog fakulteta u Mostaru i zgrada Karađoz-begove medrese u izgradnji. Manja materijalna oštećenja pretrpjela je i džamija „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru. Na zgradi Karađoz-begove medrese čija je gradnja počela 2006.g. vjetar je odnio skoro jednu polovinu krova. Polomljene, isčupane dijelove krova zajedno sa limom, teškim gredama i potkovnim daskama vjetar je razbacao u krugu od oko 300 metara kao da su kartonske kutije. U ovom trenutku se još uvijek nemože precizno govoriti o procjeni štete jer Stručne komisije tokom dana trebaju izaći na teren.

Karađozbegova medresa već duže vremena pokušava adekvanto riješiti svoj školski prostor jer se nastava još uvijek odvija u dvije odvojene zgrade koje su veoma udaljeni jedna od drugoga. „Bili smo skoro u fazi da uđemo u posljednu etapu uređenja nove zgrade. Njenom izgradnjom stvorili bismo optimalne uvjete za lakše i svrsishodnije izvođenje nastave i vannastavnih aktivnosti jer se ova zgrada nalazi neposredno uz naš internat.“, kaže direktor Karađoz-begove medrese Seid ef. Eminović. On smatra kako je velika sreća što se učenici trenutno nalaze na školskom raspustu tako da nisu bili izloženi nikakvoj opasnosti. „U ovom trenutku naš prioritet je sanirati štetu jer ovo što se desilo je nešto što se u Mostaru u ovo zimsko vrijeme može brzo ponoviti. Nadamo se da će nam se nadležne gradske i kantonalne službe što skorije pridružiti u tome kako šteta nebi postala još veća.“, ocijenio je direktor Eminović.

Posebno zanimljivost čini šteta koju je vjetar izazvao na krovu džamije “Bosanski mudžahidi” u Sjevernom logoru. Dijelove krova sa zgrade Agro mediteranskog fakulteta, koja je od džamije udaljena oko 100-tinjak metara, vjetar je lučno prebacio preko zgrade Nastavničkog fakulteta i razbio džamijski krov u prečniku od oko 1 metar. U daljoj povijesti Mostara zabilježeno je niz elementarnih i prirodnih nepogoda koje su na sličan način pričinjavale štete vjerskim objektima. Tako je zabilježeno da su nekolike munare stradavale od gromova, džamije i objekti od vjetrova i poplava. Čitajući u tome Božje određenje brojni su vakifi i dobrotovori nakon toga brzo sanirali nastale štete.