Neizmjerna hvala i zahvala neka je Allahu Gospodaru svjetova koji je propisao propise i ništa u vjeri nije teškim učinio. Hvala mu na blagodatima vjere i spoznaje. Neka je Allahov blagoslov i mir na Poslanika Muhammeda koji je poslan kao milost svjetovima, na njegovu čestitu porodicu i sve ashabe.

Poštovana braćo,
Uzvišeni Gospodar je u svojoj plemenitoj knjizi kazao:
إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۖ فَرِيضَةً مِّنَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ ﴿٦٠﴾
„Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je.“ (Sura Tevbe-60 ajet) Sa ciljem što bolje sprovede ovog ajeta, Rijaset IZ-e je osnovao Ured za društvenu brigu još 2014. godine sa zadatkom da određeni dio sredstava iz Bejtu-l-mala podijeli najranjivijim kategorijama naše zajednice koji su u stanju potrebe.

Ova sredstva su raspoređena u Fondove, pa se iz Fondova vrši njihova raspodjela. Na prvom mjestu:

-Fond za pomoć socijalno ugroženima. U protekloj 2020. Ured za društvenu brigu je zaprimio 2373 zahtjeva za ovu vrstu pomoći, uglavnom su to porodice u kojima niko nije zaposlen, višečlane porodice, samohrane majke, penzioneri sa malim penzijama i ratni vojni invalidi, koji uglavnom traže sredstva za hranu, plaćanje režija ili za liječenje.

Na osnovu priložene dokumentacije u granicama mogućnosti uglavnom su pozitivno riješene sve molbe. Od početka 2020. godine je uvedena dodjela vaučera/ novčanih bonova, za koje korisnici mogu kupiti prehrambene namirnice i sredstva za higijenu u trgovinama Bingo, a istim ne mogu kupiti alkohol i duhanske proizvode, tj. nedozvoljena sredstva.

Fond stipendije i pomoć za školovanje -učenicima srednjih škola i studentima, sa posebnom pažnjom prema kategoriji studenata i učenika sa posebnim potrebama.

U prošloj školskoj /akademskoj 2019/20.godini Ured je zaprimio 756 zahtjeva za stipendiju.

Na osnovu Pravilnika za dodjelu stipendije, prednost imaju učenici i studenti koji dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja, te sa boljim prosjekom ocjena. Dodijeljene su stipendije i jednokratne pomoći za školovanje za 257 korisnika. Bitno je napomenuti i to, da se pored redovnih stipendija, svake godine dodjeljuje: 10 stipendija za učenike internatskog smještaja u Srebrenici, 10 stipendija za učenike i studente u Novom Pazaru, te 19 stipendija za učenike generacije medresa. Ove godine je dodijeljeno dodatnih 12 stipendija za djecu bez roditeljskog staranja, koja su smještena u Dječjem domu Mostar.

Također su na prijedlog Reisu-l-uleme, dodijelili 25 pomoći za školovanje za studente strane državljane iz Gane, Zanzibara, Palestine, Pakistana, Albanije, Turske koji studiraju na našim fakultetima, a zbog pandemije su bili prinuđeni izaći iz domova i plaćati privatni smještaj. Ovom prilikom želimo kazati da imamo pozitivnih primjera da bivši korisnici stipendija nakon školovanja i zaposlenja uplaćuju sredstva u ovaj Fond, kao znak zahvalnosti Islamskoj zajednici.

Fond pomoć Udruženjima – koja okupljaju najranjivije kategorije društva i društveno korisnim organizacijama, U toku godine Ured zaprimi 100 do 150 zahtjeva sa područja cijele Bosne i Hercegovine za novčanu pomoć ili u prerađevinama kurbanskog mesa.

Posebno treba istaći da je Rijaset urgentno izdvojio novčanu pomoć u iznosu od 100.000 KM, za nabavku medicinske i zaštitne opreme kao vid podrške medicinskim timovima iz BiH upućenim u Sandžak.

Poslata je značajna pomoć u novcu i zaštitnoj opremi Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Nabavljen je zantan broj vizira, covid odijela, maski i rukavica i podjelili zdravstvenim ustanovama.

Fond pomoć povratničkim džematima-Rijaset konstantno svake godine izdvaja značajna sredstva za povratničke džemate na području 53 Medžlisa.

Fond pomoći porodicama imama šehida- Iz ovog Fonda Rijaset IZ-e svake godine redovno pomaže porodice 55 naših poginulih imama i na taj način im daje podršku.

Također, u prošloj godini je na prijedlog Reisu-l-uleme,dodijeljena pomoć za 336 imama penzionera sa minimalnim penzijama.
Projekat ,,Pomoć starijim i iznemoglim osobama”

Navedeni projekat odobren od strane Rijaseta 2019. godine, s ciljem pomoći starijim i iznemoglim osobama sa umanjenim sposobnostima za kretanje, starijim osobama o kojima nema ko da brine kao i bolesnim osobama koje žive same, pokazao se značajnijim u vrijeme pandemije. Poznato je da je jedno vrijeme bila na snazi mjera zabrane kretanja starijim od 65 godina, te se shodno navedenoj mjeri Projekat realizovao intenzivnije, kako bi se pružila pomoć navedenoj kategoriji.

Na području Sarajeva i Zenice u prošloj godini obavljeno je 1520 posjeta kojima je obuhvaćeno 560 osoba. Ovaj projekat će u ovoj godini biti realiziran pored Sarajeva i Zenice još u Tuzli i Mostaru.

I na kraju, želimo informisati, daje na inicijativu Reisu-l-uleme o revitalizaciji Gazi Husrev- begovog Imareta, Ured organizirao pripremu i podjelu 50 obroka ispred prostorija GaziHusrev-begovog Vakufa, koji se svakodnevno dijele potrebnima i putnicima namjernicima.

Poštovana braćo, pandemija kronovirusa produbila je patnju ionako socijalno ranjivih kategorija našeg društva. Izolacija i distanca postali su pravilo, a ne iznimka u društvenom životu.

Islamska zajednica nije ostala ravnodušna pred tim izazovom, ona konstantno pruža pomoć potrebnima u granicama svojih mogućnosti a u cilju sprovedbe Allahovih naredbi

Zato je važno da i dalje nastavimo sa institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond bejtul-mal Islamske zajednice te da ovaj Fond čuvamo kao cjelinu, jer se jedino tako može uraditi više što i to i jeste smisao organiziranog prikupljanja, dok paraorganiziranje slabi svaku akciju, pa i ovu za nas muslimane u BiH itekako važnu.

Navedene činjenice su jasni dokazi onima koji žele istinu i činjenice da se sredstva Zekata i sadakeatul-fitra dijele prema kur’anskom ajetu i šerijatskim propisima

Molimo Allaha da nas pomogne na putu činjenja dobra. Molimo Allaha da nas uputi na pravi put i učvrsti na njemu. Amin.

mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam
Džamija Bosanski mudžahidi, Mostar, 02.04.2021./ 20. Ša’ban 1442. h.g.