Tradicionalnim mevludom koji su proučili mostarski imami sinoć je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru obilježena mubarek noć Lejletu-l-miradž. Učenjem ilahija program je upotpunio i hor Medžlisa IZ-e Mostar El-Kamer. Pored osnovnog značenja noćnog uzdignuća i putovanja Muhameda a.s.  posebnost ove noći je i najava dolaska mubrek mjeseca ramazana.

„Miradž dolazi poslije velikih iskušenja kao posebna počast za Poslanika gdje je dobio namaz kao dar. Jedino spuštanje koje nije padanje već uzdizanje je namaz i u njemu tražimo nadu i utjehu“, u svom obraćanju naglasio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Prigodan vazu-nasihat u prepunoj džamiji o historijatu, značaju  Lejletu-l-miradža održao je Ilham ef. Puce savjetnik muftije mostarskog za vjerska pitanja. Lejletu-l- miradž u kalendaru IZ-e obilježava se i kao Dan vakifa. Komentirajući činjenicu da je Mostar nastao, rastao i razvijao se na vakufima ef. Puce je istakao da je Islamska zajednica u ovom gradu učinila mnogo na očuvanju i unaprijeđeniju vakufske imovine, osnivanju novih vakufskih vrijednosti. Pozvao je vjernike da shodno svojim mogućnostima čuvaju i njeguju svijest o vakufima i ustrajavaju na činjenju dobrih djela.

Nakon pripovijesti o noćnom putovanju Muhameda a.s. iz Medine u Jerusalem, a odatle u više nebeske sfere ef. Puce je istkao da je u prostoru i vremenu datom svakom čovjeku obaveza vjernika imati punu svijest o Bogu, o životu, o smrti i Božijem određenju. „Kada to znamo vrijeme koje imam trebamo koristiti na najbolji mogući način. Najgori ljudski eksperiment je da čovjek ne zna šta hoće od svog života i da protraći vrijeme koje mu je dato“, kazao je Puce. Jedan od načina formiranja svijesti o ciljevima života  i očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja je i redovno obavljanje namaza. „Danas je depresija najraširenija bolest društva. Nije džaba Poslanik govorio da je smiraj u namaz, stoga čuvajmo naš namaz i razmišljamo o Božijim porukama“, poruči je Puce.
Miradz