Centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-Bedra za područje Medžlisa IZ-e Mostar upriličena je sinoć nakon teravih namaza u Jahja Esfelovom mesdžidu u Donjoj Mahali. Nakon kratkog programa koji su priredile Ema Jazvin i Anela Husković vazu nasihat o ovoj mubarek večeri održao je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.
Ispred džemata i džematskog odbora prisutnima se obratio Mirza Bašić, svršenik Karađoz-begove medrese. Bašić je naglasio kako je jedna od najvažnijih poruka ove večeri borba čovjeka sa samim sobom. Kratko je napravio paralelu između društvenih okolnosti ashaba Muhameda a.s. i sadašnje generacije muslimana. „Allah dž.š. zna za svaki naš problem i suština vjerovanja i jeste u tome da tražimo pomoć od Njega. Nijedna želja i ni jedan problem se neće riješiti bez oslanjanja na Allaha i na Njegovu milost. Bedr nas poziva da se okupimo u zajedništvu.“, podsjetio je Bašić.
Glavni imam u svojoj bedranskoj poruci, nakon opisa okolnosti i pojedinosti koje su prethodile bici na Bedru, posebno je apostrofirao moralne norme propisane islamom. „Allah poručuje svima, i učesnicima Bedra i nama danas, da se boje Allaha i da budu zahvalni na Njegovim blagodatima. Ramazan je prilika da se svi popravimo na bolje i ova nas noć podsjeća na to da preciziramo šta su danas naši glavni neprijatelji, koja su moralna posrnuća i društveni poroci najviše štete našoj vjeri i našem biću“, kazao je ef. Maksumić. Među glavne poroke on je uvrstio pošast kladionica koje su rasijane širom Bosne i Hercegovine, koje se u prošloj godini ostvarile promet od 640 miliona KM. „Država mora da radi, ali ne zaboravimo da smo i mi odgovorni“, podsjetio je. Pozvao je okupljene vjernike da predano rade na dosljednoj primjeni islamskog morala. Među porocima je naveo i pošasti javnog griješenja, nepoštovanja, hedonističkog konzumiranja nedozvoljenih supstrata, hrane i pića. „Iskoristimo ovaj ramazan da iz njega izađemo bolji, pozivajmo naše ukućane na dobro i lijepim riječima ukažimo na ono što je štetno za naš iman, naše biće i našu zajednicu“, poručio je ef. Maksumić.
Bedr 2018