Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra u Mostaru

682
Miz Mostar Aktivnosti

Džemati Medžlisa IZ Mostar na sebi svojstven način obilježili su Lejletu-l-kadr, a centralna svečanost obilježavanja pomenute mubarek noći, priređena od strane Medžlisa IZ Mostar i džemata Zalik održana je u Sjevernom logoru, na musalli pored Centra za učenje Kur’ana.

Obilježavanje noći Kadra otpočelo je zajedničkim iftarom, koji je priređen na malonogometnom terenu, gdje se okupio veliki broj džematlija sa područja Mostara i zajednički iftario u ovoj mubarek noći. Odlomke iz Časne Knjige, u prediftarskim trenucima, učio je Jusuf ef. Kafadar, a nakon iftara, besjedu je uputio i Salem ef. Dedović, glavni imam MIZ Mostar.

Zajednički iftar, koji Medžlis IZ Mostar, od 2006. godine, priređuje za svoje džematlije, bio je lijepa uvertira u mubarek noć, u kojoj će se kasnije, sa klanjanim teravih-namazom, desiti još pregršt lijepih trenutaka, programa …

Po klanjanom teravih-namazu, imami Medžlisa Mostar i ansambl Medžlisa – El-Kamer izveli su kaderski program, pod nazivom “Kalem usud kad zapiše …” Program je otpočeo učenjem Časnog Kur’ana, a nastavljen je učenjem odabranih ilahija i kasida, te određenim mevludskim spjevovima. Prisutnima su se u kaderskoj noći obratili prof. Salem ef. Dedović, glavni imam MIZ Mostar i prof. Ilham ef. Puce, pomoćnik glavnog imama.

U svojim besjedama istakli su ljepote i značaj Lejletu-l-kadra, ali se i osvrnuli na naše današnje stanje, na ramazansko stanje, koje je pokazalo da je ovogodišnji ramazan odisao mladošću u našim džematima, koja je nesebično darivala sebe u svim ramazanskim aktivnostima.

Po završetku mevludske svečanosti, koja je okončana dovom, koju je proučio Ammar ef. Čopelj, pristupilo se i klanjanju noćnog namaza, koji su predvodili imami Medžlisa: Dino Maksumić, Ammar Čopelj, Arnel Demirović i Ilham Puce. U okviru tog dijela programa, prisutnima se obratio Šefik ef. Čavčić, imam džemata Zalik, ističući vrijednost kaderske noći i pozivajući da naše lično i društveno stanje nakon nje bude još bolje i hairnije po nas…

Kadersku dovu proučio je Salem ef. Dedović, čime je okončano obilježavanje mubarek noći Kadra za područje grada Mostara, a koja je protekla uz prisustvo pomenutim programima mnogobrojnih vjernika Mostara i okolnih mjesta.