Centralna manifestacija povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr upriličena u Zaliku

706
Miz Mostar Aktivnost

Brojnim vjerskim programima u Mostaru je obilježena mubarek noć Lejletu-l-kadr.

Centralna manifestacija upriličena je u džematu Zalik, gdje su po deveti put zaredom Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa organizirali zajednički iftar za građane Mostara.

Iftaru je prisustvovalo oko 500 postača. Na značaj i vrijednosti koje post donosi podsjetio je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

„Ovo je neizmjerna milost našeg Stvoritelja koji nas je okupio u ovom ibadetu i u 27. mubarek noći mjeseca ramazana. Allah nas je cijeli mjesec darivao nebrojenim blagodatima i stoga vas pozivam da iskoristimo priliku da još više ustrajavamo u međusobnoj ljubavi i prijateljstvu i uspostavljanju džemata i naših bratskih veza“, poručio je ef. Tulek.

Nakon klanjanja teravih namaza na musali džemata Zalik, koju je zajednički klanjalo preko 1000 vjernika, kaderski program ukrasio je hor El-Kamer, a vazi-nasihatima u prvom dijelu programa obratili su se mostarski muftija Salem ef. Dedović, Ilham ef. Puce v.d. glavnog imama Medžisa IZ Mostar i Šefik ef. Čavčić imam džemata Zalik.

Podsjetivši da je misija čovjeka na zemlju da robuje Uzvišenom Allahu muftija Dedović je akcentirao ulogu islamskog posta u procesu izgradnje morala pojedinca i ljudske zajednice. „Post je vrhunsko djelo koje se uzdiže nad svim drugim djelima. To je čista vjera i najčišća hrana koju zemaljsko biće može u sebe unijeti“, rekao je muftija.

Komentirajući činjenicu da post snažno utječe na klonjenje od grijeha i jačanje svijesti o Bogu muftija je poručio da takav pristup treba biti i kod svih drugih ljudskih djela. „Naša djela se moraju temeljiti na bazi iskrenih motiva, iskrenih pobuda, bismile koja određuje čovjeka da se svako djelo mora činiti zbog Božijeg zadovoljstva i našeg duhovnog mira i spokoja“, kazao je muftija Dedović.

Potom je pozvao okupljene vjernike na jačanje međusobne ljubavi, povjerenja, razumijevanja, solidarnosti i čovjekoljublja. Posebno je podvukao da je u aktuelnom trenutku iznimno važno sačuvati čistoću srca koju nagrizaju neiskrenosti u djelima, pomanjkanje ljubavi i milosrđa u međusobnom ophođenju. Pozvao vjernike da noć Lejletu-l-kadra iskoriste za činjenje ibadeta i učenje iskrenih dova.

Na kraju je poručio svim muslimanima da predstojeći mubarek Bajram provedu dostojanstveno i u okvirima vjerskih normi, a da se klone svih vidova neprimjerenog ponašanja i neprimjerenog proslavljanja.

U okviru prvog dijela programa dovu za našu braću i sestre u Palestini proučio je Ammar ef. Čopelj.

Programi obilježavanja Lejletu-l- kadra završeni su klanjanjem noćnog namaza kojeg su predvodili Ammar ef. Čopelj, Dino ef. Maksumić, Ilham ef. Puce i Arnel ef. Demirović. Kadersku dovu je proučio direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid ef. Tulek.